Včeraj smo v Dnevniku objavili zgodbo o tem, kako je državni Javni gospodarski zavod (JGZ) Brdo odpovedal svojo največjo prireditev – Cvetlične pravljice. Za odpoved dogodka, ki bi moral potekati prihodnji konec tedna in za katerega so že angažirali na desetine sodelujočih, so se po pojasnilu v. d. direktorja JGZ Brdo Francija Jagodica odločili zaradi notranjih nesoglasij v zavodu in navodil generalnega sekretariata vlade. Odpoved dogodka bo JGZ Brdo stala najmanj 2300 evrov.

»Osebni interesi nekaterih v kolektivu so drugačni in nadrejeni organ upravljanja mi ne omogoči kvalitetnega delovanja,« je razloge za cvetlični fiasko strnil Jagodic. Treba je vedeti, da JGZ Brdo sodi neposredno pod Tanjo Šarabon, generalno sekretarko vlade, sicer Kranjčanko. Z njeno pomočjo naj bi na eno vodilnih mest v JGZ Brdo prišel tudi njen nekdanji sodelavec s Kemijskega inštituta Aljoša Trtnik. Za Dnevnik je nedavno Šarabonova sicer odločno zavrnila sleherno politično ali drugo kadrovanje vlade na Brdu, včeraj pa je pojasnilo v. d. direktorja Jagodica pokomentirala: »Organ upravljanja ni nikoli nasprotoval organizaciji prireditve Cvetlične pravljice.« Kar po naših informacijah še ne pomeni, da je bila Šarabonova navdušena nad tem, da bi dogodek pomagala organizirati nekdanja direktorica Iris Kociper Haas, ki je po hudih notranjih bojih s sodelavci v zavodu »odstopila iz osebnih razlogov«. Poleg tega je pri organizaciji dogodka sodeloval tudi Danilo Šenk, kriminalist PU Kranj, ki v popoldanskem času s svojim podjetjem na leto ustvari okoli 300.000 evrov prihodkov in je bil po naših informacijah nekoč že tudi v igri za zaposlitev v JGZ Brdo.

Vloga skupine zaposlenih, ki jo omenja tudi sedanji vršilec dolžnosti direktorja kot razlog za odpoved odmevne prireditve, ostaja zavita v skrivnost. Nesporno so se že za časa nekdanjega direktorja Iztoka Puriča v javnem zavodu »preštevali« po načelu, kdo je proti njemu in kdo ne. Nesoglasja v zavodu pa so se po imenovanju Iris Kociper Haas le še zaostrila. Haasova nam je zatrdila, da so jo za pomoč pri organizaciji Cvetličnih pravljic, ki so jih prvič priredili prav v njenem mandatu, prosili na Brdu in do zdaj ni niti še podpisala pogodbe z zavodom.