Slabši sluh in rumeni nohti

O visokem krvnem pritisku (arterijski hipertenziji) smo več napisali v zadnji številki našega Zdravja, zato le na kratko. Povečana odpornost proti inzulinu je najpomembnejši vzrok povišanega krvnega pritiska (140/90 ali več). Visok krvni pritisk pesti velik del odrasle populacije v Sloveniji. Med ključne dejavnike tveganja sodi povečan obseg pasu ne glede na morebitno normalno telesno težo in indeks telesne mase (ITM). Zdravju nevaren obseg pasu pri ženskah znaša več kot 80 cm, pri moških pa več kot 94 cm. Za odpravo maščobnih oblog okrog pasu oziroma na trebuhu je učinkovita kombinacija diete oziroma zdravega prehranjevanja ter rednega gibanja v obliki intervalnega treninga, najbolje vsak dan ali vsaj 5-krat na teden.

Pri ljudeh, ki že bolehajo za sladkorno boleznijo, so pogoste bolezni dlesni in obzobnih tkiv. Najnovejša skandinavska raziskava, v kateri so znanstveniki pet let preučevali in spremljali 3000 odraslih prostovoljcev, je pokazala, da se bolezni dlesni in obzobnih tkiv pri diabetikih pojavljajo ne glede na prisotnost drugih bolezenskih znakov, hkrati pa je njihovo obvladovanje in zdravljenje dolgotrajno in zahtevno.

Poglobljena raziskava iz leta 2012 ter izsledki trinajstih predhodnih znanstvenih študij pričajo, da so motnje sluha in okvare slušnega aparata pri sladkornih bolnikih 2,6-krat pogostejše kot pri njihovih zdravih vrstnikih. Strokovnjaki so prepričani, da visok krvni sladkor, ki okvarja živčevje in ožilje, povzroča tudi motnje v delovanju slušnega aparata in okvare občutljivih slušnih mehanizmov.

Okrog polovica sladkornih bolnikov ima rumene nohte, obarvanje pa se običajno najprej pojavi na palcih na nogah, ugotavljajo ameriški znanstveniki, ki so izsledke objavili v priznani strokovni publikaciji, The Cleveland Clinic Journal of Medicine.

Pri diabetikih je pogostejši tudi pojav erektilne disfunkcije, saj hiperglikemija okvarja ožilje v modih in reproduktivnih organih nasploh. Pri moških, ki imajo težave z erekcijo, je zato nujno opraviti meritve sladkorja v krvi (na tešče in po jedi).

Kljub bolezni dobro razpoloženi

Pri sladkornih bolnikih se rane, obtolčenine in modrice počasneje celijo in izginjajo kot pri posameznikih z normalnimi vrednostmi krvnega sladkorja. Prav tako so pogosta tarča glivičnih okužb. Znanstveniki poudarjajo, da so pogosta glivična vnetja zlasti pri ženskah zgodnji znak sladkorne bolezni, saj obilje sladkorja predstavlja idealno okolje za razvoj in razmnoževanje bakterij in glivic. Ženske s povišanim sladkorjem v krvi pogosteje trpijo tudi zaradi okužbe vaginalnega predela in urinarnega trakta. Pogostejše pa je tudi srbenje kože in sluznic.

Diabetiki imajo pogosto povečano koncentracijo maščob in slabega holesterola (LDL) v krvi, opaziti pa je tudi znižano vrednost dobrega holesterola (HDL).

Pri že napredujoči bolezni se pojavita močna lakota in žeja.

Za vrsto diabetikov je značilno, da se kljub nevarni bolezni dobro počutijo in težave z zdravjem opazijo šele kasneje, v napredovalem stadiju bolezni, ko pa so mnogi znaki že tako napredovali, da jih ni mogoče več odpraviti. Zato je v primeru sladkorne bolezni, ki še vedno velja za neozdravljivo, ključna, odločilna in najbolj obetavna prav preventiva. man