Drugo mesto je na današnji 208 km dolgi preizkušnji od Sarnonica do Vittorio Veneta zasedel Belgijec Tim Wellens (Lotto Belisol), tretje pa Avstralec Jay McCarthy (Tinkoff-Saxo). Glavnina - v njej so bili vsi najboljši tekmovalci na letošnjem Giru - je v cilj prispela z več kot 15 minutami zaostanka za vodilno skupino.

Na letošnjem italijanskem krogu so po odstopu Janeza Brajkoviča ostali še trije slovenski kolesarji. V skupni razvrstitvi je v najboljšem položaju Jan Polanc (Lampre), ki je na 41. mestu, za vodilnim Kolumbijcem pa zaostaja 1:19:36 ure. Borut Božič (Astana) je na 129. mestu (+3:08:15), Luka Mezgec (Giant-Shimano) pa na 148. mestu (+3:32:47). Vsi trije slovenski kolesarji so na današnji etapi v cilj prišli skupaj z glavnino: Mezgec je zasedel 55., Božič 63. in Polanc 83. mesto.

Po torkovi izjemno zahtevni etapi od Ponte di Legna do Val Martella, ki je minila v ekstremno slabih vremenskih razmerah, se je današnja dinamična preizkušnja brez zahtevnih in dolgih vzponov, a zavoljo dežja spolzkem cestišču z nekaterimi lažjimi padci, končala z zmagoslavjem Pirazzija, ki je imel v zadnjem kilometru največ "eksploziva" v utrujenih nogah, prireditelji dirke pa so razrešili torkov kaotični razplet in obveljal je skupni vrstni red po 16. etapi.

Na njej so organizatorji zaradi slabih vremenskih razmer, vidljivosti, snežnih padavin in nevarnega cestišča kolesarjem svetovali, da zavoljo lastne varnosti spust s prelaza Stelvio odvozijo za spremljevalnimi vozili, a tega priporočila vse tekmovalne ekipe niso slišale in ga upoštevale. V tem organizacijskem "spodrsljaju", ki ga je vsaka ekipa tolmačila po svoje, je kratko potegnil vodilni Kolumbijec Rigoberto Uran (Omega), ki je izgubil najbolj želeno majico na italijanski pentlji, oblekel pa jo je njegov rojak Quintana.

V četrtek bo na sporedu 171 km dolga gorska preizkušnja med krajema Belluno in Rifugio Panarotta, kolesarska karavana pa bo morala premagati dva vzpona prve in enega druge težavnostne kategorije.