Pri izbiri nadvložkov za posteljo, prešitih odej, vzglavnikov in prevlek moramo biti pozorni predvsem na primerno surovinsko sestavo, pravijo v tovarni Odeja, ki je vodilna izdelovalka tekstilne posteljne opreme pri nas. Najbolj priljubljeni so naravni materiali, ki so zračni, do kože prijazni, pralni in zelo obstojni. Ti ustvarjajo prijetno naravno spalno klimo in s svojimi naravnimi lastnostmi prispevajo k občutku naravnega udobja. A naravni materiali ohranjajo svoje izvorne posebnosti in prednosti, le če so primerno obdelani. V Odeji so zato zelo pozorni, da so barvila do zdravja in narave prijazna, ter izbirajo le certificirane materiale znanih dobaviteljev. Vsi njihovi izdelki, polnjeni z volno, imajo certifikata Woolmark in Öko-tex, poleg tega pa jih lahko peremo in sami skrbimo za njihovo svežino in higieničnost.

Naravni materiali za uravnavanje toplote

»Odejini izdelki iz naravnih materialov so prijetni na otip in nas obdajajo s posebno mehkobo,« pravi Petra Mravlja, vodja marketinga. »Priporočamo jih vsem, ki jim je rado vroče ali se čezmerno potijo. Ovčja volna je najboljši toplotni regulator, kar pomeni, da greje ravno toliko, da vam je toplo in ne pregreva telesa. Odejini vzglavniki, odeje, nadvložki in ležišča, za katere smo uporabili merino ovčjo volno kakovosti Woolmark, so primerni za vse toplotne razmere, ovčja volna pa ima tudi čudovito sposobnost uravnavanja vlage. To pomeni, da se vlaga ne zadržuje pod odejo ali na vzglavniku, temveč se odvaja v ozračje in telesu omogoča suho in sveže udobje.«

Dlaka mongolske kamele ima podobne lastnosti kot ovčja volna, le da so te še bolj poudarjene. Ustvarja čudovito in zdravo spalno klimo ter s tem omogoča sproščujočo regeneracijo telesa. Odejini vzglavniki in odeje s kameljo dlako zato sodijo med prestižnejše izdelke na trgu. Za gosji puh in perje so značilne izjemna lahkotnost, zračnost in sposobnost akumulacije toplote. V Odeji za odeje, vzglavnike in nadležišča uporabljajo najfinejši puh in perje sive nordijske gosi. Kakovost tega polnila se občuti s sproščenostjo telesa, ki ni obremenjeno z dodatno težo in je enakomerno ogrevano od glave do peta.

Bombažni saten, primeren tudi za alergike

»Bombažni saten je čudovit material za posteljnino,« nadaljuje Petra Mravlja. »Je zračen, lahen, prijazen do kože in neverjetno prijeten na otip. Odejina satenasta posteljnina je obdelana z barvili, ki so prijazna do zdravja in do okolja, peremo pa jo lahko pri 60 stopinjah Celzija. Takšna posteljnina odlično dopolnjuje odeje, ležišča in vzglavnike iz naravnih materialov ter skupaj z njimi ustvarja zdravo spalno klimo, ki je ključna za dobro regeneracijo telesa. Zaradi pravilne obdelave je Odejin bombažni saten primeren tudi za alergike in astmatike, ki sicer pogosto ne prenašajo dobro naravnih materialov.« V Odeji v mnogih izdelkih uporabljajo tudi vrhunske certificirane in klinično testirane sintetične materiale, ki omogočijo zdravo spanje vsem, ki so alergični na pršice ali jih muči astma.

Slovenci navadno predolgo uporabljamo odejo, vzglavnik in nadležišče. Zamenjati jih je treba na pet do sedem let, vzglavnike celo na dve do tri, saj jih težko peremo tako, da bi v njih preprečili razvoj alergenih mikroorganizmov, ali jih z rednim potresavanjem ohranjali mehke, zračne in voljne. Mnogi se ne zavedajo, da so lahko nočno premetavanje, težje prebujanje zjutraj, potenje in napredujoče alergije povezani z neprimerno ali staro posteljno opremo. Znak, da imate neprimerno odejo, je lahko, da vas ponoči zebe ali da vas zebe le en del telesa. Če se potite ponoči, sicer pa ne, je to morda zaradi stare odeje ali odeje iz materialov, ki ne dihajo in ne zmorejo odvajati telesne vlage. Če ponoči doživljate hujše napade alergije in astme kot sicer, pa verjetno potrebujete vzglavnik iz vrhunskih, pralnih sintetičnih materialov.

Živahne in močne barve v izvirnih kolekcijah

Tako kot moda se spreminjajo tudi modne smernice pri prevlekah, rjuhah, okrasnih pregrinjalih in okrasnih blazinah, ki ustvarjajo razkošno posteljo in eleganten videz spalnice. Odeja, ki sledi trendom in jih tudi ustvarja, vsako leto sodeluje na največjih sejmih za tekstil in opremo doma Heimtextil in Ambiente, na katerih uspešno predstavlja svoje kolekcije. »Letos smo predstavili našo legendarno kolekcijo Odeja Basic, ki smo jo nadgradili z dodatnimi barvami,« nam je povedala Petra Mravlja. »Naša posebnost so živahne, močne barve, ki jih je moč zelo individualno kombinirati. Skrbimo tudi, da je vsaka kolekcija zelo unikatna in izdelana iz vrhunskega bombažnega satena. Jeseni načrtujemo predstavitev dveh zelo posebnih kolekcij, ki sta delo priznanih oblikovalcev in se ju zelo veselimo.«

Nagradna igra: Želim spati z Odejo!

Spoznajte kraljevsko udobje z Odejo in sodelujte v na gradni igri Želim spati z Odejo! Vse, kar morate storiti, je, da odgovorite na nagradno vprašanje: Katero kolekcijo satenaste posteljnine je Odeja letos predstavila na sejmih Heimtextil in Ambiente? Naj vam prišepnemo, da lahko pravilen odgovor najdete v zgornjem prispevku ali pa pobrskajte med novicami na spletnem mestu www.odeja.si.

Za nagradno igro se lahko najpozneje do 15. junija 2014 elektronsko prijavite na naslovu http://odeja.si/nagradna-igra-zelim-spati-z-odejo. Žrebanje bo 19. junija 2014, ime nagrajenca pa bo objavljeno v prilogi Moj dom, ki izide 24. junija 2014, ter na spletni strani www.odeja.si.

Med vsemi udeleženci nagradne igre bomo izžrebali srečneža, ki bo prejel glavno nagrado: svetovanje arhitektke Špele Modic iz Prostorame pri izbiri barv posteljnine, tekstilne izdelke Odeja za opremo postelje, ki jih bo na podlagi želja izžrebanca in nasveta arhitektke iz svoje ponudbe odej, vzglavnikov in posteljnine po svoji oceni izbrala svetovalna ekipa Odeje, ter na novo prebarvane stene spalnice, za kar bo poskrbel slikopleskar Tomaž Ferlan iz Škofje Loke.

Vsem udeležencem nagradne igre pa bo Odeja poklonila kupon za 20-odstotni popust ob nakupu njenih izdelkov v trgovinah Odeja. Kupon vam bodo poslali po koncu zbiranja prijav, torej po 15. juniju 2014. Pravila in pogoji sodelovanja v nagradni igri so objavljeni na spletni strani Odeje: http://odeja.si/slo/novice/nagradna-igra-zelim-spati-z-odejo-pravila/.