Dekanja Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem Irena Lazar je na današnji novinarski konferenci o poletni šoli muzeologije, ki letos poteka na temo Unescove dediščine, omenila, da je univerza vključena v čezmejni projekt EX.PO AUS (Širjenje potencialov UNESCO območij na Jadranu), ki je sofinanciran s sredstvi EU v okviru IPA programa jadranske čezmejne pobude 2007-2013.

Projekt združuje Unescova mesta na obeh straneh Jadrana, Slovenija pa v njem sodeluje z dediščino Sečoveljskih solin, je pojasnila dekanja. "Naša želja v okviru tega projekta je pripraviti dediščino soli Pirana in tega prostora za vpis najprej seveda na čakalno listo oziroma tako imenovano tentative list, in seveda potem delovati v smeri, da se vendarle spisek Unescove dediščine, ki jo ima naša država, okrepi," je poudarila.

Kot je dodala, vpis na seznam ni nekaj dokončnega, ampak ga je treba vzdrževati.

Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter pa je v zvezi s tem opozorila na odgovornost lastnika oz. upravljavca dediščine. Kot je ocenila, prodaja družbe Soline, ki trenutno upravlja s krajinskim parkom, dviguje različna vprašanja, zaradi tega pa bi lahko nastale težave pri procesu vpisovanja na seznam Unescove dediščine.

Objava vabila k oddaji izjave o interesu za morebitni nakup večinskega deleža v Telekomu Slovenije, ki obvladuje tudi družbo Soline, je sicer v zadnjih tednih sprožila veliko reakcij. Tako je piranska občina že aprila vladi in pristojnim ministrstvom poslala pisno zahtevo po izločitvi Solin iz Telekomovega premoženja, saj bi s prodajo lahko povzročili veliko škode in izničili vse do zdaj izvedene pozitivne ukrepe v krajinskem parku.

V Telekomu so za STA pojasnili, da morebitna prodaja družbe Soline ne bi posegla v lastništvo države nad Krajinskim parkom Sečoveljske soline. Prav tako bo moral vsak lastnik podjetja Soline spoštovati izvajanja obstoječih koncesijskih pogodb in razvijati park skladno z načrtom njegovega razvoja.

Vodja krajinskega parka Andrej Sovinc je za STA pred časom kot dolgoročno možnost za ohranitev Sečoveljskih solin izpostavil njihovo uvrstitev na Unescov seznam svetovne dediščine. Potrebne postopke so sprožili že pred desetletjem, vendar tudi tukaj država še vedno "menca", je dodal.