"V zadnjih letih smo priča vzponu odličnih podjetij iz regije - Celtra, Outfit7, Bitstamp so le ena izmed njih. Prepričan sem, da bo sklad pomagal ambicioznim ekipam uresničiti njihov potencial," je v sporočilu za javnost zapisal podjetnik in ustanovitelj spletne prodajalne Mimovrste Jugoslav Petković.

Namen sklada bo startup podjetjem omogočiti čimprejšnjo širitev ekipe, idej in poslovanja ter olajšati preboj na globalni trg. Glavni investitorji v sklad so mladi podjetniki, ki bodo podjetjem aktivno pomagali z mentorstvom, izkušnjami in poslovnimi povezavami, so sporočili iz skupnosti slovenskih startup podjetij Silicijevi vrtički, kjer je tudi nastala ideja za istoimenski semenski sklad.

Poleg Petkovića je med investitorji najti še Gregorja Rebolja iz Klike, Boruta Rismala iz Pasadene, Boštjana Špetiča iz Zemante in druge. Slovenskim podjetnikom so se pridružili tudi nekateri ameriški investitorji, med drugim Fred Wilson, Brad Feld, Jerry Colonna in Paul Vidich.

"Gre za prvi tak sklad v Sloveniji, zato smo imeli z vzpostavitvijo kar nekaj težav," je zapisal generalni direktor sklada Peter Ribarič.

Ob tem je dodal, da je njihov namen spodbuditi investicijsko aktivnost v regiji. Dokumente, ki so podlaga za nastanek sklada, bodo dali na voljo širši javnost, saj želijo privabiti tudi druge investitorje in postaviti standarde za bodoče sklade tveganega kapitala pri nas.