V kakšnem stanju gre Kajakaška zveza Slovenije v drugo leto olimpijskega cikla za Rio de Janiero 2016?

Pred nami je sezona, v kateri bomo gradili ekipo, ki bi čim bolje funkcionirala na olimpijskih igrah 2016. V slalomu imamo mlado ekipo, ki je z nekaterimi dosežki že dokazala vrhunskost. Z izjemo ženskega kanuja enoseda, ki ga razvijamo zaradi vključitve v olimpijski spored leta 2020, imamo v vseh preostalih štirih kategorijah čolne, ki so kandidati za sam vrh. V kajaku Petra Kauzerja, ki je že vrsto let v svetovni špici. Janoš Peterlin je v letošnji sezoni naredil izreden napredek, saj je na izbirnih tekmah dokazal, da je bližje Kauzerju kot v prejšnjih sezonah. Tudi na treningu in tekmah v Franciji je bil enakovreden Francozom, ki so velesila. Kanuisti imajo z Benjaminom Savškom, Anžetom Berčičem in Luko Božičem zelo močno ekipo. Ob normalnih vožnjah se lahko vsi trije uvrščajo v finale in posegajo po vrhu. V dvosedu sta Božič in Sašo Taljat že po tradiciji v območju kolajn. Med kajakašicami je Urša Kraglej na izbirnih tekmah vozila zelo konstantno in imela majhne zaostanke za najboljšimi kajakaši, ki so vedno merilo za preostale kategorije.

Kakšni so cilji na letošnjem evropskem prvenstvu na Dunaju?

Mi nimamo belih ali modrih knjig, v katere bi si zapisali število kolajn. Na izbirnih tekmah so pokazali dobro pripravljenost. Naš sistem dela je takšen, da so izbirne tekme čim bližje prvemu velikemu dogodku sezone – evropskemu prvenstvu ter prvim tekmam svetovnega pokala. Imamo tekmovalce za kolajne med posamezniki in moštvi, a obenem je kajakaški šport tako nepredvidljiv, da težko rečemo, da gremo po kolajno, ali nekoga obremenjujemo s pričakovanji glede kolajne. Tekmovalci si že sami postavijo tako visoke cilje, da je za njih breme že dovolj veliko, zato ni nobene potrebe, da bi jih še mi.

Na letošnjem evropskem prvenstvu boste tehnični delegat Evropske kajakaške zveze, zato bo vodja slovenske reprezentance Jože Vidmar.

Zame bo to nova in zahtevna naloga. Avstrijci nimajo izkušenj s prirejanjem tako velikih tekem v kajaku, zato sem že od sobote na Dunaju, da bo do četrtka, ko se začne prvenstvo z odprtjem, vse tako, kot mora biti. Skoraj celotna sodniška in organizacijska ekipa za izvedbo tekmovanja bo prišla iz drugih držav, v glavnem tistih, ki imajo več tradicije in izkušenj s prirejanjem tekem v slalomu.

Proga je nova, okrog nje pa ni spremljajočih objektov, zato je veliko začasnih rešitev s šotori.

Zgradili so le progo in servisni objekt s črpalkami, kontrolno sobo, dve pisarni in stranišča. Zraven bodo postavili šotore za ekipe in infrastrukturo, ki je potrebna za takšno tekmo. Približno 500 metrov je oddaljena veslaška proga z objektom, ki je bil zgrajen za svetovno prvenstvo leta 1991 in kjer sta Čop in Žvegelj osvojila prvo kolajno za Slovenijo. Lani ga je v upravljanje dobila avstrijska kajakaška zveza in uporabljali ga bodo za potrebe organizacije letošnjega prvenstva.

Kajakaška zveza Slovenije ni le slalom, ampak tudi še spust na divji vodi in mirna voda.

V vseh naših reprezentancah je v programu od 60 do 70 tekmovalcev ter trenerjev, zato včasih ob koncih tedna za udeležbo na tekmah potrebujemo tudi osem kombijev. Zlasti druga polovica junija bo zaradi številnih tekem zelo napeta, saj bo veliko dela z logistiko. Tekmovalci v spustu so v polnem treningu. Imeli smo nekaj smole, ker si je Tim Kolar izpahnil ramo, zato ga ne bo v ekipi. Simon Oven in Maks Frančeškin sta se preselila na mirne vode. Nejc Žnidarčič je še vedno naš udarni tekmovalec za kolajne v kajaku, visoko merita tudi kanuista Simon Hočevar in Blaž Cof v dvosedu ter enosedu, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvosedu. Na svetovnem prvenstvu v spustu bomo imeli solidno ekipo, ki lahko poseže po kolajnah.

Na mirnih vodah bo sezona minila brez najboljše tekmovalke Špele Ponomarenko Janić, ki je noseča.

Breme bo tako na Joštu Zakrajšku, ki mu trenutno ne gre tako, kot si želi, da bi imel takšne rezultate kot lani. Zelo dobro sta v sezono startala mlada tekmovalca Alan Apollonio in Simon Blaževič, ki sta se v dvojcu že v prvem nastopu v članski konkurenci uvrstila v finale A svetovnega pokala. V mirnih vodah je sezona malo specifična zaradi evropskih olimpijskih iger prihodnje leto v Bakuju, za katere si bo treba privoziti kvote na letošnjem evropskem prvenstvu v Brandenburgu, kjer naj bi tekmovali Zakrajšek, Apollonio, Blaževič in Anja Osterman. Računamo, da se bo prihodnje leto vrnila Ponomarenkova, zato si moramo tudi zanjo priboriti kvoto.

Kolikšen je proračun Kajakaške zveze Slovenije?

Obrnemo milijon evrov. V to vsoto so seveda vključeni tudi tekmi svetovnega pokala v slalomu v Tacnu in svetovni pokal v maratonu v Bohinju, kjer bomo prihodnje leto gostili tudi evropsko prvenstvo.