Včeraj se je iztekel skrajni rok, do katerega bi morala Učila International Srečka Mrvarja nakazati preostalih pet milijonov evrov kupnine za večinski delež Mladinske knjige (MK) Založbe. Čeprav je Mrvar po aprilski dražbi poudarjal, da ima denar za prevzem največjega slovenskega založnika zagotovljen že od lanskega oktobra, kupnine včeraj po neuradnih informacijah ni nakazal in se je z Abanko Vipo ter Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) pogajal o podaljšanju veljavnosti pogodbe.

Toda Abanka in DUTB roka za plačilo kupnine ne moreta podaljšati, saj bi v tem primeru možnost nakupa po spremenjenih pogojih morala ponuditi tudi vsem drugim interesentom in izpeljati novo, že četrto dražbo. Učila so že pred zadnjo dražbo nakazala pol milijona evrov varščine, ki bi jo Abanka in DUTB zdaj lahko obdržala. Mrvar na naša vprašanja včeraj ni želel odgovoriti, v Učilih pa nameravajo izjavo dati danes.

Podaljšanje roka za plačilo kupnine naj bi Mrvar upravičeval s tem, da Agencija za varstvo konkurence (AVK) še vedno ni odločila o priglašeni koncentraciji med Učili International in največjim slovenskim založnikom. Toda za to so v veliki meri odgovorna prav Učila, saj so koncentracijo priglasila šele pred dobrima dvema tednoma, medtem ko je Mrvar sprva napovedoval, da bo to storil nemudoma po dražbi. Običajno je pri prodaji večjih podjetij plačilo kupnine vezano na predhodno soglasje varuha konkurence, saj lahko kupec v nasprotnem primeru postane večinski lastnik, a brez vsakršnih glasovalnih pravic. Zakaj torej v Učilih niso zahtevali, da se ta pogoj vključi v kupoprodajno pogodbo, ni znano. V DUTB in Abanki zapleta včeraj niso želeli komentirati.