Spremembe v umetniškem vodstvu SNG Opera in balet Ljubljana so se začele pred nekaj meseci, ko je najprej v operni del hiše prišel Rok Rappl - Rocc, ki je na položaju umetniškega vodje zamenjal Milivoja Šurbka. Menjave so se zdaj zgodile tudi na dirigentskih položajih: z novo sezono prihaja nov šef dirigent, to bo češki dirigent Jaroslav Kyzlink, hišni dirigent Igor Švara se je upokojil in na njegov položaj prihaja Marko Hribernik. Za krmilo baletnega ansambla pa seda Sanja Nešković Peršin, ki bo nasledila Ireka Mukhamedova.

Za večjo pretočnost idej

Sanja Nešković Peršin je v ljubljanski Operi zaposlena od leta 1988, je ena od šestih plesalk s statusom baletne solistke, na delovno mesto umetniškega vodje baleta pa stopa s 1. junijem. Končala je dve srednji šoli, baletno in naravoslovno, nato se je izpopolnjevala v baletni šoli Rosella Hightower v Cannesu, na Dance Web na Dunaju ter na Artslink v New Yorku. Njena plesna tehnika kot tudi avtorske koreografske zamisli so posrečena zmes klasičnega baleta in sodobnega plesa.

Na včerajšnji uradni predstavitvi je dejala, da ljubljanski baletni ansambel seveda zelo dobro pozna in da se bo trudila za izboljšanje pogojev dela, ki bodo omogočali tudi nadaljnji razvoj ansambla; za to bodo potrebovali dobre pedagoge, koreografe, asistente, s tem pa bodo ideje, znanja tudi bolj pretočni. Zelo pomembna se ji zdi tudi vzgoja domačih gledalcev, zato bodo odprli zaodrje, kjer bo mogoče spoznavati naporen delovni proces ansambla. Predstave klasičnega repertoarja ostajajo, bodo pa osvežene s sodobnimi scenskimi in dramaturškimi elementi; želi si predstav, ki bodo bolj zaznavale čas in prostor, v katerem živimo, in ki bodo bolj prilagojene specifikam njihovega ansambla. Rada bi zagnala tudi komorni oder, prostor bi se lahko našel v prostorih sedanje režijske dvorane v tretji kleti stavbe. To bi bil nekakšen baletni laboratorij in priložnost za avtorske projekte in mlade ustvarjalce.

Nešković-Peršinova je ustvarila vrsto pomembnih solističnih vlog – bila je Ana v Ščedrinovi Ani Karenini, Titanija v Mendelssohnovem Snu kresne noči, Dekle v Bartókovem Čudežnem mandarinu, Mirtha v Adamovi Giselle, Mercedes v Minkusovem Don Kihotu, Dobra vila v Hrestaču Čajkovskega in Pepelki Prokofjeva, nastopila je tudi v sodobnem baletu Veronika se odloči... Kot koreografinja se je podpisala pod projekte Neverland ing, 33 obratov, Hov hov Suzana, Black event – pridem takoj, Hitra zgodba v soavtorstvu z Brankom Potočanom, Odtrgana slušalka; v matični hiši je nazadnje z gibom opremila baletni del Foersterjevega Gorenjskega slavčka. V svoje gledališke in plesne predstave jo vabijo naši in tuji sodobni režiserji in koreografi, nastopila je denimo v filmih Eme Kugler in Jasne Hribernik, s svojimi avtorskimi projekti pa gostuje tudi po svetu.

Kyzlink pogosteje v Ljubljani

Jaroslava Kyzlinka so ljubljanski obiskovalci Opere lahko spoznali konec aprila, ko je dirigiral Traviato, v novi sezoni pa bo dirigiral prvo premiero, Gluckovo opero Orfej in Evridika, pa tudi premiero Bizetove Carmen, sicer pa naj bi imel v prihodnji sezoni v ljubljanski hiši okoli 30 angažmajev. Prihaja iz Brna, študiral je dirigiranje na tamkajšnji Janáčkovi glasbeni akademiji, že kmalu pa se je znašel tudi v brnski operi. Najprej je bil vodja zbora, potem dirigent, še pozneje šef dirigent in umetniški vodja, preizkusil pa se je tudi v opernih produkcijah. Dve leti je bil tudi šef dirigent Opere Slovaškega narodnega gledališča, za Slovaško narodno gledališče v Bratislavi in za Véliko gledališče v Varšavi pa je pripravil produkciji Gluckove opere Orfej in Evridika. Dirigiral je tudi v Koebenhavnu, na Wexfordskem opernem festivalu, v Bonnu in Tokiu.

V zadnji sezoni je v Slovaškem narodnem gledališču v Brnu dirigiral Verdijeve Sicilijanske večernice, v Narodnem gledališču v Pragi so mu zaupali Don Carlosa in Simona Boccanegro, tam je bil zadnje leto tudi šef dirigent, za Dansko narodno opero pa je pripravil prvo uprizoritev Janáčkove opere Katja Kabanova na Danskem. Še letos spet odhaja v Tokio, kjer bo sodeloval pri novi uprizoritvi Korngoldove opere Mrtvo mesto. Je gostujoči profesor na Glasbeni fakulteti Univerze za upodabljajoče umetnosti v Bratislavi.