Do včeraj so na Brdu pospešeno pripravljali prireditev Cvetlične pravljice, ki so že lani požele precej zanimanja med obiskovalci. Dogodek, ki so ga tik pred zdajci odpovedali, je nesporno otrok nekdanje direktorice Javnega gospodarskega zavoda Brdo Iris Kociper Haas, ki se je konec lanskega leta s sporazumnim odstopom morala posloviti od položaja. Še prej so v zavodu med zaposlenimi divjale prave male vojne. Nesoglasja med skupino vodilnih in vodstvom so na Brdu že stalnica, ki se je dobro spominja tudi nekdanji direktor Iztok Purič. Notranja nesoglasja v državnem javnem zavodu, ki skrbi tudi za naš protokol, očitno tako zaposlujejo odgovorne za trženje, organizacijo prireditev in druge, da niso bili sposobni sami organizirati velikega dogodka na Brdu.

Povabilo nekdanji direktorici

Naravnost neverjetno je namreč, da so za organizacijo dogodka, ki ga medijsko že oglašujejo in predstavljajo, povabili kar Kociper-Haasovo. »Želela sem, da je Brdo prepoznavno in da začenja ustvarjati prihodke, ker proračunska sredstva pač niso jama brez dna. Tržna usmeritev s privabljanjem obiskovalcev na Brdu je očitno vodila tudi sedanje vodstvo, da me povabi k sodelovanju, in do zdaj sem vso organizacijo pripravila prostovoljno, Brdo pa bi z mano sklenilo pogodbo, ker imam tudi svoje podjetje,« je dejala nekdanja direktorica.

Med tistimi, ki bi sodelovali pri organizaciji Cvetličnih pravljic, najdemo tudi Danila Šenka, kriminalista PU Kranj, ki v popoldanskem času s svojim podjetjem ustvari okoli 300.000 evrov prihodkov na leto. »Moje podjetje bi sodelovalo pri glasbenih prireditvah in ozvočenju. Čeprav sem tudi predsednik krajevne skupnosti Predoslje, kamor spada Brdo, ta z dogodkom uradno ni povezana – sodelovala bi posamezna društva po svobodni volji,« je dejal Šenk, ki je poudaril, da so morebitne konflikte interesov, ker je kriminalist in podjetnik v istem okolju, preverjali tudi s pomočjo protikorupcijske komisije, vendar so ugotovili, da je vse čisto. Pravi še, da tudi policija nima nič proti njegovemu popoldanskemu delu.

Nenadoma odpoved

Včeraj smo vršilca dolžnosti direktorja JGZ Brdo vprašali, zakaj so ob vseh zaposlenih za sodelovanje zaprosili še nekdanjo direktorico in podjetnega kriminalista. Franci Jagodic nam je ob 12. uri poslal odgovor, da so bile lani Cvetlične pravljice uspešna in odmevna zgodba, ki jih je potrdila tudi vlada oziroma država kot ustanoviteljica zavoda. Da bi bile letos še boljše, je povabil k sodelovanju lanske avtorje. Pogodbenih in drugih razmerij ni pojasnil, še manj morebitnih razpisov za izbor partnerjev za dogodek, ki bi moral biti naslednji konec tedna. Toda ob 14. uri je prvi človek Brda poslal sporočilo, da je sprejel odločitev, da pravljic na Brdu letos ne bo, in obljubil tudi kasnejše pojasnilo.

JGZ Brdo ima lastno službo trženja in okoli 200 zaposlenih, a očitno pravljic brez nekdanje direktorice in predsednika KS Predoslje in podjetnika, ki sicer dela v državni službi kot kriminalist, ne bodo mogli organizirati.

Poleg kopice nenavadnih odločitev, ko vlada zaradi notranjih nesoglasij najprej doseže sporazumno odpoved direktorice, nato pa jo ravno ta javni zavod najame za izvajalko pomembnega dogodka, se odpira tudi vprašanje odgovornosti za do zdaj porabljen denar za promocijo dogodka, ki je bil po vsebini odlična posetnica za Brdo in njegove lepote. Naslednji konec tedna naj bi namreč potekalo ogromno dogodkov – koncerti, poroka, nastopi slikarjev, zdaj pa so nenadoma vse skupaj odpovedali.