Zaradi cynarina, snovi iz artičok, ta liker pospešuje prebavo, kar je zlasti cenjeno pri dobro obloženih mizah. Pri nas uspevajo le v Istri, ob morju, natančneje v Strunjanu, kjer se lahko pohvalijo celo z avtohtono sorto, ki jo menda gojijo že od časov pred Beneško republiko. Prav minuli konec tedna so v Strunjanu že peto leto zapored priredili festival, posvečen tej delikatesi, saj so artičoke najboljše od aprila do junija. V Strunjanu jih tradicionalno skuhajo v blago osoljenem kropu, jih pokapajo le z dobrim olivnim oljem in ponudijo s polento. Sredica oziroma srčika artičok z blago trpkim okusom je odlična za pripravo različnih jedi – od minešter in omak, ki jih postrežejo k domačim njokom in testeninam, do prilog k mesu, iz njih pa pripravljajo celo sladoled, začinjen z olivnim oljem in solnim cvetom. Znan je tudi čistilni čaj iz listov artičok, ki dokazano uspešno znižuje holesterol in ureja prebavo. Vode od kuhanja artičok ne zavržemo; nalijemo jo v steklenice in ohlajeno pijemo po kozarčkih, saj je dobra za osvežitev in prebavo. Vrhnji deli zunanjih listov so pri velikih artičokah trdi in zato neužitni, mehka sredica pa je odlična za pripravo različnih jedi. Obstajajo številni recepti, precej preprosto pa lahko artičoke pripravimo takole: dve artičoki očistimo in pol ure kuhamo v osoljenem kropu (na sliki) skupaj z vejico rožmarina, žlico popra v zrnu in narezano ekološko pridelano limono. Liste trgamo, pomakamo v omako iz olivnega olja, gorčice, soli, popra in kisa ter pozobamo vse mehke dele.

Polnjene artičoke s fileti inčuna

Potrebujemo: 6 strunjanskih artičok, 1 limono, strok česna, šopek peteršilja, 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol. Za nadev še dva kosa belega kruha, 3 filete inčunov, 2 stroka česna, 30 g kaper, 45 g drobno sesekljanega peteršilja, 60 g drobtin, 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja.

Priprava: Rezini kruha položimo na krožnik in zalijemo z malo vode. Peteršilj, česen in filete sesekljamo. Po petih minutah namakanja kruh odcedimo in damo v posodo skupaj z vsemi drugimi sestavinami za nadev. Dobro premešamo, po želji v mešalniku, da nastane gosta zmes, ki jo po potrebi dosolimo (precej slani so že fileti inčuna). Limono ožamemo v široko posodo s hladno, rahlo osoljeno vodo. Artičoke operemo in jim stebla odlomimo ali odrežemo tako, da ostanejo približno štiri centimetre dolgi peclji. Te nekoliko ostrgamo z nožem. Manjše trde liste artičokam odstranimo, da pridemo do notranjih daljših. Tudi nekaj centimetrov vrhov vseh listov odrežemo z nožem. Vsako artičoko nekoliko pritisnemo ob pult, da se listi nekoliko razprejo. Z ostrim nožem in žličko odstranimo laske iz sredine artičoke, da ostane vdolbina. Takoj ko to storimo, vsako artičoko potopimo v slano vodo z limono, da ne potemni. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V dovolj širok pekač, da lahko vanj razporedimo vse artičoke, damo česen in peteršilj ter prilijemo za centimeter vode. Artičoke vzamemo iz vode in jih dobro odcedimo. Nadevamo jih z nadevom, ki ga dobro potlačimo, nato pa jih obrnjene na glavo, s pecljem navzgor, položimo v pekač z vodo. Na vsako polijemo malo olivnega olja, pekač pokrijemo s pokrovom ali aluminijevo folijo ter pečemo približno eno uro ali toliko, da se artičoke zmehčajo. Postrežemo jih lahko same, kot predjed, ali kot prilogo k mesnim ali drugim jedem.