Slovenska moška reprezentanca si je po uspešnem prvem delu kvalifikacij, kjer je v skupini s Švico, Ukrajino in Luksemburgom osvojila prvo mesto, priborila dodatni kvalifikacijski tekmi za nastop v Katarju, pred njo pa sta zahtevni tekmi z Madžarsko. Slovenija bo priprave za "misijo Madžarska" začela v sredo, 28. maja, v Zrečah. Prvo tekmo z vzhodno sosedo bo igrala 8. junija v Veszpremu, povratno pa 15. junija v Velenju. Pred tem se bo 2. junija v prijateljski tekmi v Mariboru pomerila še z Avstrijo.

Deniću bo manjkalo precej igralcev

Selektorju slovenske reprezentance Borisu Deniću je bilo že pred začetkom priprav jasno, da na bližnjih dvobojih z Madžari ne bo mogel računati na kaznovanega Miho Žvižeja in bržkone tudi Uroša Zormana - RZS je pri slednjem poslala pritožbo na sedež Evropske rokometne zveze - ter Nenada Bilbijo, Staša Skubeta in Matevža Skoka, ki imajo zdravstvene težave. Dan pred začetkom priprav v Zrečah je ostal še brez Simona Razgorja, pod vprašajem je tudi nastop Boruta Mačkovška, tako da je na svoj seznam naknadno uvrstil igralca velenjskega Gorenja Mitjo Nosana.

Današnje skupne novinarske konference moške in ženske reprezentance na sedežu podjetja Petrol se je udeležil Sebastian Skube, ki se bo po koncu sezone iz celjskega kluba preselil v danski Bjerringbro-Silkeborg, pred začetkom reprezentančnih priprav pa je dejal: "Pred nami sta izjemno pomembni tekmi, vložek pa je velik. Na letošnjem evropske prvenstvu na Danskem smo manjkali, nastopa v Katarju pa ne smemo izpustiti. Madžari bodo zaradi nastopa Veszprema na sklepnem turnirju lige prvakov zagotovo malce bolj utrujeni, po drugi strani pa imamo mi velike kadrovske težave. A verjamem v svoje soigralce, selektorja Denića."

Na Deničevem seznamu so naslednji igralci - vratarji: Klemen Ferlin, Primož Prošt in Gorazd Škof; krilni igralci: Dragan Gajić, Vid Kavtičnik in Luka Žvižej; zunanji igralci: Dean Bombač, Marko Bezjak, Jure Natek, Jure Dolenec, Borut Mačkovšek, David Miklavčič, Sebastian Skube, David Špiler, Uroš Zorman in Mitja Nosan; krožni napadalci: Uroš Bundalo, Matej Gaber in Peter Pucelj.

Bonova: Nismo v vlogi favoritinj, kar nam ustreza

Slovenska ženska reprezentanca je v kvalifikacijski skupini 5 za letošnje evropsko prvenstvo pri naših vzhodnih in južnih sosedah s šestimi točkami trenutno na drugem mestu. Toliko jih ima tudi vodilna Švedska, tretjeuvrščena Srbija je zbrala štiri, Švica pa je brez točk. Slovenijo v prihodnjem mesecu čakata dvoboja z najbolj kakovostnima tekmicama: najprej bo v sredo, 11. junija, gostila Švedsko v Ljubljani, v nedeljo, 15. junija, pa bo gostovala pri Srbiji v Nišu. Slovenija se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila s Hrvaško (3. in 4. junija v Umagu).

"Moje varovanke na tekmah s Švedinjami in Srbkinjami ne bodo v vlogi favoritinj, kar nam ustreza. To so nenazadnje dokazale na prvem obračunu s Srbkinjami, ko so jih v Ljubljani premagale z 31:26. Predstava, ki so jo prikazale na tej tekmi, je postala model, vizija in želja za zadnji dve kvalifikacijski tekmi. Če se želimo prebiti na evropsko prvenstvo, potem moramo prikazati tako kakovostno predstavo kot na prvi tekmi s Srbijo, a dejstvo je, da sta pred nami tekmi z reprezentancama iz samega vrha mednarodnega rokometa," je na novinarski konferenci dejala selektorica Marta Bon, ki na pomembnih junijskih tekmah ne bo mogla računati na poškodovano Nino Jeriček.

Na seznamu Marte Bon so naslednje igralke - vratarke: Miša Marinček, Sergeja Stefanišin in Branka Zec; krilne igralke: Neli Irman, Alja Koren, Tamara Mavsar in Maja Zrnec; zunanje igralke: Polona Barič, Teja Ferfolja, Ana Gros, Lara Hrnčič, Lina Krhlikar, Barbara Lazović, Neža Mitruševska, Ana Petrinja, Maja Šon in Nina Zulić; Krožne igralke: Sanja Gregorc in Manca Jurič.