Rebuli za roman Nokturno za Primorsko ugledna italijanska nagrada

Tržaški pisatelj Alojz Rebula je letošnji dobitnik ugledne italijanske literarne nagrade Mario Rigoni Stern. Nagrado bo prejel za roman Nokturno za Primorsko. Žirija je v utemeljitev zapisala, da Rebulov roman poudarja pogum in odločnost tistih, ki so žrtvovali svoje življenje v obrambo človeškega dostojanstva. Kot navajajo, Rebula slovenski narod avtor predstavi v luči zavzemanja za utrjevanje in nadaljevanje bogastva bratstva med narodi, spoštovanja narave in "alpske človečnosti". Sporočilo je aktualno za evropsko prihodnost in spodbudno za nove generacije. Nagrado Mario Rigoni Stern avtonomne pokrajine Trento bodo Rebuli izročili 31. marca.

Na 3. evropskem festivalu poezije prvič tudi slovenska beseda

Ob svetovnem dnevu poezije je v sredo v dunajski Literaturhaus potekal 3. evropski festival poezije, na katerem je 13 evropskih pesnikov v materinem jeziku prebiralo svoja dela. Festivala sta se udeležili tudi slovenski pesnici Stanka Hrastelj in Eva Petrič, ki sta slovensko pesniško ustvarjalnost tam predstavljali prvič. Pesniki in pesnice iz številni evropskih držav so dunajskim poslušalcem naslikali raznolikost jezikov, slogov, pogledov na svet, tematik in pesniških tehnik, ki imajo korenine v bogati evropski pesniški tradiciji. Evropski festival poezije, ki v dunajski literarni javnosti pridobiva na veljavi, je moderator Peter Kislinger označil kot "večer literarnih izmenjav, večer, ko v različnih evropskih jezikih vsi govorijo en jezik: jezik poezije". Slovenska beseda je bila na festivalu letos prvič predstavljen. 

Pisatelj Guus Kuijer dobitnik nagrade Astrid Lindgren

Nizozemski pisatelj Guus Kuijer je dobitnik letošnje nagrade Astrid Lindgren, poimenovane po eni najslavnejših otroških avtoric. Žirija je pohvalila Kuijerjevo sposobnost opisovanja velikih življenjskih težav s humorjem in toplino. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da Kuijer "združuje resne tematike in kot britev oster realizem s toplino, nežnim humorjem in vizionarskimi izmišljotinami". 69-letni Kuijer je od leta 1975 napisal že več kot 30 knjig, med katerimi sta Knjiga vseh stvari in Florian Knol, namenjene pa so predvsem otrokom, ki vstopajo v najstniška leta. Njegova dela so bila prevedena v več kot 10 jezikov, med drugim v angleščino, švedščino, nemščino, italijanščino in japonščino. Nagrado Astrid Lindgren, vredno pet milijonov švedskih kron (560.000 evrov), bo Kuijer prejel na uradni podelitvi v Stockholmu 28. maja.

Nagradi Hansa Christiana Andersena za Mario Tereso Andruetto in Petra Sisa

V sklopu Bolonjskega knjižnega sejma so v ponedeljek podelili bienalni nagradi Hansa Christiana Andersena. Nagrado za pomemben in trajen prispevek k literaturi za otroke in mladino je prejela argentinska pisateljica Maria Teresa Andruetto, med ilustratorji pa je prepričal Čeh Peter Sis. V utemeljitvi nagrade, ki je znana tudi kot "Nobelova nagrada za otroško in mladinsko literaturo", je žirija zapisala, da dela Andruettove zaznamuje mojstrski slog z močnim poudarkom na estetiki. Avtorica ustvarja senzibilna in poetična dela z jasno literarno osnovo. Njene knjige se dotikajo raznovrstnih tematik, kot so migracije, notranji svetovi, ljubezen, revščina, nasilje in politika. Češki ilustrator Sis pa si nagrado po presoji žirije zasluži za izjemno izvirnost njegovih del in veliko ustvarjalno moč. Pri njegovih ilustracijah je žirija posebej opozorila rabo različnih oblikovalskih in umetniških tehnik za upodabljanje tako zgodovinsko podkrepljenih kot fantastičnih elementov.

Prepovedana Božanska komedija?

Odbor za človekove pravice Gherush92 je na italijansko ministrstvo za šolstvo naslovil zahtevo, naj se Božanske komedije ne obravnava v šoli, saj vsebuje antisemitske, rasistične in homofobne misli, če pa jo je že treba obravnavati, bi bilo besedilo treba opremiti s komentarji in pojasnili. Antisemitizem naj bi se kazal na primer v 34. spevu Pekla, v katerem je Juda Iškarjot  prikazan obrnjen z glavo navzdol in potisnjen v Luciferjevo žrelo. Poleg teh so prisotni še islamofobične prizori, v katerih je prerok Mohamed opisan z vse prej kot laskavimi besedami. Homoseksualci pa so v 26. spevu Pekla izenačeni s tistimi, ki so podlegli grehu pohote.