V Trstu odkrit rokopis Hermana Hesseja

Herman Hesse, Nobelov nagrajenec, avtor Siddharte ter Narcisa in Zlatousta, je  v idiličnem švicarskem okolju napisal pravljico o ljubezni Piktors Verwandlungen in jo posvetil svoji drugi ženi Ruth Wenger. Večkrat jo je prepisal in opremil z vsakokrat drugačnimi ilustracijami. Tržaški založnik in bibliograf Simone Volpato je sedaj  v bogati zapuščini nekega zbiratelja odkril enega od 45 primerkov rokopisov te pravljice, ki nosi datum 23. julija 1930. V zavihku je Hessejeva podpisana fotografija, knjižico pa  sestavlja 14 strani s 14 akvarelnimi ilustracijami. V Trstu odkrit rokopis je eden od 31 »izgubljenih« primerkov.

Znani finalisti za nagrado Hansa Christiana Andersena

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je objavila seznama finalistov za bienalno nagrado Hansa Christiana Andersena. Nagradi bodo podelili na Bolonjskem sejmu knjig za otroke in mladino 19. marca. Prejela ju bosta avtor in ilustrator, katerih umetniška opusa predstavljata pomemben in trajen prispevek k literaturi za otroke in mladino. Kandidate so izbrale nacionalne sekcije IBBY iz 32 držav. Med predlaganimi avtorji in ilustratorji sta bila tudi pesnik Tone Pavček in ilustratorka Alenka Sottler. Nato je desetčlanska žirija objavila ožji seznam nominirancev. Med finaliste so se tako uvrstili avtorji Maria Teresa Andruetto iz Argentine, Paul Fleischman iz ZDA, Bart Moeyaert iz Belgije, Jean-Claude Mourlevat iz Francije ter Bianca Pitzorno iz Italije. Za nagrado za ilustracijo pa so se med finaliste uvrstili Mohamed Ali Beniasadi iz Irana, John Burgnigham iz Velike Britanije, Roger Mell iz Brazilije, Čeh Peter Sis ter Javier Zabala iz Španije.

Christina Viragh dobitnica evropske nagrade za prevajanje

Madžarsko-švicarska prevajalka in pisateljica Christina Viragh je dobitnica letošnje evropske nagrade za prevajanje. Nagrado je 59-letna Viraghova prejela za jezikovno in umetniško senzibilnost pri prevajanju pomembnih madžarskih literarnih del, je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija. Bienalna nagrada je vredna 15.000 evrov. Letos so jo posvetili prevodom iz madžarske literature. Viraghovi jo bodo izročili 13. maja v Offenburgu.

Celovška založba Wieser razglasila stečaj

Založba Wieser je v torek pri celovškem Deželnem sodišču razglasila stečaj. Ustanovitelj in založnik Lojze Wieser je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal: "Nisem videl več nobene druge možnosti." Dolg založbe, ki si je ime med drugim ustvarila z izdajanjem serije Europa erlesen (Razbrati Evropo), znaša več kot 800.000 evrov. Wieser želi po sanacijskem postopku, v katerem bo upnikom ponudil poplačilo 20 odstotkov dolga, dejavnost nadaljevati preko drugega podjetja, neobremenjenega z dolgovi. Wieser je založbo s sedežem v Celovcu ustanovil pred 24 leti. Od ustanovitve je založba Wieser izdala okrog 1000 knjižnih naslovov v skupni nakladi okrog 1,3 milijona izvodov. V zadnjih dveh letih pa se je spopadala z vedno večjimi težavami, do katerih je privedel tudi padec prodaje knjig in zmanjšanje subvencij v vzhodnoevropskih državah.

Nemška nacionalna knjižnica letos obeležuje 100-letnico delovanja

 Nemška nacionalna knjižnica, ki ima svoje prostore v Leipzigu in Frankfurtu na Majni, obeležuje 100. obletnico delovanja. Prireditve ob jubileju bodo potekale od pomladi do jeseni, v torek pa se je že odprla razstava v nemškem Knjižnem in rokopisnem muzeju. Po besedah vodje muzeja Stephanie Jacobs jim širši zgodovinski okvir predstavlja 5000 let zgodovine različnih medijev. Temu ustrezen je tudi naslov nove stalne postavitve Znak - knjiga - internet: Od klinopisa do binarne kode.

Odkrili najstarejši film v katerem nastopa Dickensov junak

Kuratorica Britanskega filmskega inštituta Bryony Dixon je odkrila najstarejši film, v katerem se pojavlja junak iz romana angleškega pisatelja Charlesa Dickensa. Gre za film The Death of Poor Joe, ki je nastal marca leta 1901. V liku reveža je Dixonova prepoznala Joeja iz Dickensovega romana Pusta hiša