Rokopis iz leta 1958 vsebuje tudi vrsto avtorjevih naknadnih, z roko napisanih zabeležk, med katerimi je tudi sprememba imena glavne junakinje. Tej bi bilo v prvotni različici ime Connie Gustafson in ne Holly Golightly, ki jo je na filmskem platnu ovekovečila Audrey Hepburn in bila zanjo nominirana za oskarja.

Truman Capote (1924-1984) naj bi pri oblikovanju glavne junakinje - "ameriške gejše", ki v New Yorku skuša preživeti s pomočjo premožnih gospodov in upa, da se bo z enim od njih tudi poročila - navdih našel pri uglednih članih takratne newyorške družbe. Med njimi naj bi bila tudi njegova prijateljica, oblikovalka Gloria Vanderbilt in Oona O'Neill, hči dramatika Eugeneja O'Neilla ter zadnja žena Charlieja Chaplina.

Roman je sprva naletel na očitke, češ da je profan. Najprej ga je kupila revija Harper Bazaar, a ga je prodala reviji Esquire magazine, ki ga je objavila v podlistkih, pišejo tuje agencije.

Truman Capote (1924-1984) je sicer avtor več kratkih zgodb, romanov in dram, ki so obveljale za literarno klasiko. V slovenskem prevodu so poleg pričujočega romana na voljo še romana Hladnokrvno in Drugi glasovi, druge sobe ter zbirka kratkih zgodb Glasba za kameleone.

Scenarij za film iz leta 1961 Zajtrk pri Tiffanyju v režiji Blakea Edwardsa je napisal George Axelrod. Film je osvojil dva oskarja, in sicer za najboljšo glasbo in za izvirno pesem "Moon River".