Raziskovalka Jayne Archer je ob predstavitvi študije dejala, da se "Shakespeara spominjamo kot dramatika, vendar takrat nihče ni obogatel s pisanjem iger". Kot je dodala, se je Shakespeare leta 1613 upokojil kot največji lastnik posestev v rodnem Stratfordu, poročajo tuji mediji.

Pripravljavci študije so zapisali, da je pesnik v obdobju 15 let kupoval in skladiščil žito, ječmen in slad, da bi jih v času pomanjkanja po višji ceni prodajal sosedom in lokalnim trgovcem.

V tem obdobju se je Shakespeare kar nekajkrat znašel tudi v nasprotju z zakonom. Kot kaže raziskava, se je februarja leta 1598 pred sodiščem zagovarjal zaradi kopičenja slada ali koruze v času pomanjkanja. Kot dodajajo raziskovalci, je bard vestno preganjal tiste, ki niso mogli poplačati dolga, dobiček od preprodaje pa je porabil za širitev svojih posojilodajalskih dejavnosti.

Archerjeva ob tem dodaja, da je imel pesnik "otroke in je verjel, da skrbi zanje, vendar pa je ravnal v navzkrižju z zakonom in spodkopaval države ukrepe, da bi nahranili ljudi".

Shakespearjeve izkušnje z lakoto in mešetarjenjem odsevajo tudi v njegovih delih, kot je Koriolan, ki je postavljen v stari Rim v času lakote, ter Kralj Lear, v katerem naslovni junak z delitvijo svojih posestev med tri hčerke sproži vojno.