"Romani Jane Austen so v minulih 200 letih pomembno vplivali na britansko kulturo," besede predstavnika za stike z javnostmi Royal Mail povzema nemška tiskovna agencija dpa. Znamke je oblikovala ilustratorka Angela Barrett.

Roman Prevzetnost in pristranost je bil prvič objavljen januarja 1813. Romantična pripoved o ljubezenskih tegobah angleških podeželskih posestnikov na prelomu iz 18. v 19. stoletje je bila v knjižni obliki do danes prodana v več kot 20 milijonih izvodov, doživela pa je tudi številne filmske priredbe.

Jane Austen (1775-1817) je leta 1787 začela pisati kratke novele, verze in osnutke iger. Njeno prvo resnejše besedilo je kratki roman v pismih Lady Susan. V angleški in evropski književnosti si je poleg z romanom Prevzetnost in pristranost trajno mesto zagotovila še z deloma Razsodnost in rahločutnost (1811) ter Emma (1815). Pisateljica je v svojih romanih opisala vsakdanjik malega človeka, njegove stiske in dileme. Njena dela poleg dovršenega sloga zaznamuje dobrohotna ironija.