Pismo je bilo več let v zasebni lasti. Nakup na dražbi so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa omogočile donacije.

Nemški literarni arhiv se sicer ponaša z najpomembnejšo zbirko iz zapuščine Franza Kafke na svetu. "Mišje pismo" nameravajo od 11. aprila prihodnje leto skupaj s še nekaterimi Kafkovimi rokopisi predstaviti na manjši razstavi. Pismo morda v sebi skriva ključ za razumevanje del Franza Kafke, saj se v njem nerazdružljivo mešata pojavi strahu in komičnega, so v sporočilu za javnost zapisali v arhivu.

Kafka je v pismu zapisal: "Kar čutim do miši, je neposreden strah. Raziskati, od kod pride, pa je stvar psihoanalitikov in ne mene samega."

Pisatelj judovskega rodu Franz Kafka (1883-1924) se je rodil v Pragi v družini trgovca. Študiral je germanistiko in pravo na nemški univerzi v Pragi. Nato je delal v zavarovalnici. Utesnjen v strogo versko tradicijo avtoritativnega očeta, nezadovoljen s poklicem ter prizadet zaradi bolezni je začel ustvarjati z občutkom nemoči človeka pred višjimi silami.

Pod vplivom nemškega ekspresionizma in simbolizma, judovskih mitov, psihoanalize ter filozofije Sorena Kirkegarda je razvil svojstven aforističen, alegorično-enigmatičen slog, v katerem se realistične podrobnosti mešajo s perspektivo prehajanja iz stvarnega v sanje, s fantastičnimi elementi in parabolami.