S knjigarno v Zagrebu smo dodatno izboljšali ponudbo knjig po ugodnih cenah, ki smo jih prej ponujali na svojih spletnih straneh, pa tudi na sejmih, ki smo jih organizirali na javnih prostorih v različnih hrvaških mestih, je povedala Sremićeva.

Poudarila je, da trenutno v knjigarni nimajo ponudbe slovenskih založnikov, slovenske knjige pa so bile na voljo v sklopu letošnjega kulturnega projekta Ladja knjigarna - ladja kulture, pri katerem je bila Slovenija država partnerica. Od konca julija do srede avgusta je ladja obiskala 14 hrvaških mest na obali in na otokih, v literarnem programu pa so sodelovali tudi slovenski pisatelji.

Ravno med obiski različnih mest na Hrvaškem, med katerimi je veliko takih, ki sploh nimajo knjigarn, so ugotovili, da med hrvaškimi bralci, posebej mladimi, vlada veliko zanimanje za knjige, vendar njihovo prodajo zavirajo visoke cene, je idejo o outlet knjigarni predstavila Sremićeva. Dodala je, da je posamezne romane mogoče dobiti že za deset kun (1,35 evra).

"Knjige želimo približati čim širšemu krogu bralcev po sprejemljivih cenah, na enem mestu ponujamo pestro izbiro različne literature, od knjig za otroke in mlade preko leposlovja in publicistike do knjig v tujih jezikih in turističnih priročnikov", je povedala Sremićeva in poudarila, kako pomembno vlogo igra cena pri odločitvi za nakup knjige.

Ponujali bodo tako nove kot starejše izdaje, odprtje outlet knjigarn pa načrtujejo še v nekaterih hrvaških mestih.

Prodaja knjig je sicer letos na Hrvaškem padla za 50 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, je minuli teden poročal Jutarnji list. Pesniške zbirke naj bi se prodajale v povprečju v desetih izvodih na leto, romani med 300 in 600 izvodih, uspešnice pa v približno 1000 izvodih.