Knjiga vsebuje tri slovenske ljudske pripovedi, ki so zaradi večje narativnosti v angleškem prevodu rahlo prirejene, je pojasnila svetovalka pri projektu Maja Kutin.

Prva pripoved izvira iz grške legende o Jazonu in argonavtih, druga pojasnjuje nastanek Blejskega jezera, knjigo, ki ima obliko slikanice, pa sklene pripoved o Deželi zlatoroga. Z omenjenim izborom so želeli podrobneje predstaviti Ljubljano, Bled in Alpe nad Bohinjem. Pripovedkam so dodani razdelki z umetniško-zgodovinskimi in geografsko-arheološkimi podatki. Pripovedi za knjigo je zbrala in uredila Anja Premk, za angleški prevod pa je poskrbela Jana Renee Wilcoxen.

Ilustracije za knjigo je prispevala Fojeva, ki je prepoznavna po živih barvah in pravljičnih podobah ter po tankočutnem posluhu za drobne detajle, naslikane predvsem na trdih podlagah, kot sta les ali vlaknena plošča. Sicer umetnica z uporabo lepil, zlatega prahu, zlatih lističev posega tudi po mešanih tehnikah.

Knjiga bo po oceni Kutinove zaradi visoke kakovosti tudi primerno protokolarno darilo. Načrtujejo še izid knjige v drugih jezikih, med drugim v nemščini, italijanščini, ruščini in morda celo v hebrejščini. Knjigo je mogoče naročiti na zavodu, dostopna pa je tudi na turističnih centrih in točkah.

Mojca Fo se je rodila leta 1969 v Ljubljani. Po izobrazbi je arhitektka, vendar se je z leti njeno ustvarjanje preselilo k slikarstvu in ilustraciji, kjer prepleta različne medije, od otroške do tehnične ilustracije. Ilustrirala je več knjig, med drugim dela Vanje Tajnšek Zaspančki, Tatjane Kokalj O vetru, ki bi rad pel, Mihe Mazzinija Drevo glasov in Vida Pečjaka Doktor živih in mrtvih.