Naj nam bralec oprosti, ampak že jubilejnič letos bomo tudi v zvezi z današnjo zvezdo krožnika omenili šparglje. A še preden se utegne kdo razburiti, saj nekaterim že štrlijo iz ušes, naj razložimo, da le zato, ker gre za v smislu priprave in videza podobno jed. Česnovim cvetnim poganjkom, ki običajno zrasejo v zaviti obliki, na Obali pravijo pski, paski, pcki in še kako, drugod pa tudi česnovi zvončki ali enostavno cvetovi. Dasiravno jih k sreči nikakor ne moremo povezati z velikimi ali majhnimi psi, pa zanje marsikdo reče, da so okusni kot pes (da bistre živali nespodobnega imena niti ne omenjamo). Torej tik preden česen zacveti oziroma uide v cvet, te poganjke populimo, če želimo, da bo iz česna kaj nastalo. Ko to storimo, česen nemoteno raste naprej, v rokah pa nam ostane pravo zeleno bogastvo, ki ga ponekod, kjer ne poznajo njegove vrednosti, zavržejo. Kakšna škoda! Zlasti na Primorskem je to sila cenjena delikatesa, prav tako jo obožujejo italijanski sladokusci, ki iz nje pripravljajo najrazličnejše jedi, od preprostih jajčnih omlet do rižot, omak za testenine in solat. Poganjki mladega česna imajo okus po – kajpak – česnu. Ampak veliko milejšega in še žlahtnejšega, kar bo zlasti pogodu ljubiteljem česna in čemaža, ki jim njuna silna in zlepa neuničljiva aroma sicer še dolgo po zaužitju predstavlja trn v peti. Ob morju je njihova zares kratka sezona že pri koncu, severneje pa bomo te zvončke pulili v naslednjih dneh. Gurmani prisegajo na sveže, čisto mlade, ki so dovolj mehki, da jih surove narežemo v solato oziroma z njimi ob koncu kuhanja odišavimo in začinimo kakšno boljšo rižoto. Imenitno jed bomo pripravili z obvezno na olivnem olju pečenimi umešanimi jajci, ki jim povsem mlade poganjke dodamo, tik preden zakrknejo. Z zelo mladimi moramo namreč ravnati previdno – predolgo kuhanje jim oslabi žlahtni okus. Ko se poganjki rahlo okrepijo, pa še niso za odmet. Pripravimo jih podobno kot šparglje: na hitro jih podušimo na olivnem olju in šele nato dodamo denimo jajca. Prav prima jed nastane, če jih tako podušimo skupaj s šparglji, solimo in popramo, šele nato pa jim dodamo jajca, premešamo in odstavimo. Namesto jajc lahko dodamo na zob kuhan riž, ajdovo kašo, kuskus in podobno, prav dobro pa se bo jed obnesla tudi s testeninami ali polento. Česnove cvetove lahko v vsakem primeru uporabimo v prav vseh jedeh, kamor bi sicer narezali česen ali čemaž. Zelo cenjen je tudi pesto, ki ga pripravimo po prvem od današnjih receptov.

Pesto iz česnovih cvetov

Potrebujemo 500 g česnovih cvetov, skodelico naribanega parmezana, skodelico olivnega olja, pol skodelice pinjol, orehov ali poljubnih oreškov, žlico limonovega soka, ščepec sveže zmletega popra, morsko sol.

Cvetove očistimo in operemo ter narežemo, nato pa jih skupaj z vsemi ostalimi sestavinami zmeljemo v električnem sekljalniku. Poskusimo in po želji dodatno začinimo. S pestom zabelimo testenine, ga namažemo na popečene kruhke ali namesto masla v sendvič, uporabimo ga lahko celo kot nadev za že pečeno testo za pico.

Omleta s česnovim cvetom

Potrebujemo šop česnovih cvetov, sveža domača jajca, koščke pršuta, olivno olje, morsko sol, sveže zmlet zeleni poper. Količine in razmerja prilagodimo številu jedcev in okusu.

Na olju na hitro popražimo koščke pršuta, dodamo narezane česnove poganjke in razžvrkljana jajca, posolimo, popramo in premešamo ter na manjšem ognju dušimo pokrito še nekaj minut. Namesto jajc lahko dodamo kuhan riž, tako nastane imenitna rižota.

Ješprenj s česnovimi cvetovi in šparglji

Potrebujemo skodelico ješprenja, sop špargljev, velik šop česnovih cvetov, en paradižnik, ekstra deviško olivno olje, morsko sol, po želji poper ali čili ali ščep posušenega zdrobljenega pehtrana.

Ješprenj namočimo za nekaj ur in ga v dvojni količini vode posebej skuhamo na zob. V veliko ponev vlijemo malo olivnega olja in nanj nalomimo očiščene šparglje. Začinimo in pristavimo ter pečemo nekaj minut. Ko so šparglji dovolj mehki, v ponev dodamo še narezane česnove cvetove in na koščke narezan paradižnik, premešamo in takoj dodamo še na zob kuhan ješprenj. Še enkrat premešamo in nekaj minut dušimo, nato postrežemo kot samostojno jed.

Česnovi cvetovi s kuskusom

Potrebujemo 200 g česnovih cvetov, 2 žlici olivnega olja, 200 g pasiranega paradižnika, morsko sol, sveže zmlet poper, svežo baziliko. Za prilogo še 250 ml vode, 1 žlico olivnega olja, morsko sol, 150 g kuskusa, 2 žlički masla, sveže nastrgan parmezan.

Pristavimo vodo za kuhanje kuskusa, ki ji dodamo olje in malo soli. Ko zavre, jo odstavimo, vanjo vsujemo kuskus, premešamo in počakamo dve minuti. Nato dodamo maslo, spet pristavimo in med mešanjem z vilicami kuhamo še tri minute. Pustimo na toplem. Česnove cvetove oplaknemo pod tekočo vodo, narežemo na približno štiri centimetre dolge koščke in jih vsujemo v večjo ponev na olivno olje. Pristavimo, pokrijemo in na hitro popečemo (ne predolgo!). Dodamo paradižnik, začinimo z baziliko, soljo in poprom ter pokrito dušimo nekaj minut. Na krožnike razdelimo kuskus in na vrh nadevamo omako iz česnovih cvetov ter postrežemo z nastrganim parmezanom.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)