»To je bila moja najtežja tekma v življenju. Najhuje je, ko ne moreš pomagati soigralcem in ekipi, ampak lahko le bolj ali manj nemočno opazuješ, kaj se dogaja na igrišču. Še posebno, ker je šlo za tekmo, ki je neposredno odločala o naslovu prvaka Slovenije. Do zadnjega trenutka sem upal na čudež, a tveganje z igranjem bi bilo preveliko: po eni strani seveda ne bi mogel igrati na polno, po drugi pa bi se stanje kolena samo še poslabšalo,« je po petkovem porazu v Rdeči dvorani proti Celju Pivovarni Laško (27:36) in izgubi naslova prvaka pojasnjeval Staš Skube – kot najboljši igralec lige je nasledil nekdanjega Gorenjevega igralca Marka Bezjaka–, za katerega je bil usoden 10. maj 2014. V deseti minuti derbija z Mariborom Branikom je s poškodovanim kolenom sedel na klop (Gorenje je tekmo doma izgubilo s 25:26) in že takrat je bilo bolj ali manj jasno, da ne bo pripravljen za obračun s Celjani.

Prav zaradi njegove poškodbe in posledične odsotnosti (za zdaj ima predpisano mirovanje, operacija pa najbrž ne bo potrebna) so rokometne delnice Gorenja pred petkovim dvobojem s pivovarji precej padle. »Brez Staša so Velenjčani 50 odstotkov slabši,« je dejal celjski ostrostrelec Borut Mačkovšek, ki je bil iz istega razloga (poškodba kolena) prav tako le med gledalci na tribuni. Skube je tekmo sicer spremljal s klopi za rezervne igralce, po koncu pa je s solznimi očmi dejal: »V zadnjem času smo imeli preveč težav, tako s poškodbami kot z odhodi igralcev, da bi se morebiti lahko drugače razpletlo. Ker smo imeli pred končnico že pet točk prednosti pred Celjani in naslov prvaka skoraj v rokah, ostaja precej grenkega priokusa. Toda če bi mi kdo pred letošnjo sezono ponudil takšen scenarij, da bomo do zadnje tekme v igri za naslov prvaka, bi takoj podpisal.«

Nominiran med evropsko četverico

Čeprav je v letošnji sezoni premierno v karieri zaigral v evropski ligi prvakov, je pustil neverjetno globok pečat. Štirikrat je bil izbran celo v idealno sedmerico kroga, kar ni uspelo še nikomur, na dvanajstih tekmah pa je dosegel kar 72 zadetkov (v povprečju šest na tekmo) in je trenutno – čeprav je Gorenje že izpadlo – še vedno šesti strelec med evropsko elito. Poleg tega je v anketi na spletni strani evropske zveze EHF (glasovanje traja do jutri) nominiran za najboljšega srednjega zunanjega igralca v letošnji ligi prvakov, njegovi protikandidati na tem igralnem položaju pa so Rus Pavel Atman (Metalurg Skopje) ter Danca Mikkel Hansen (PSG) in Mads Mensah Larsen (Aalborg). »Osebne nagrade in priznanja so v primerjavi z moštvenimi drugotnega pomena, skoraj zanemarljivi. Čeprav so po drugi strani rezultat trdega dela, odrekanja, razmišljanja. Nagrade in nominacije si sicer štejem v čast in ponos, a moje razmišljanje je drugačno – na preteklost hitro pozabim in takoj iščem izzive za prihodnost,« pravi 24-letni Staš, ki je pred letošnjo sezono iz Trima prestopil v Gorenje, pri čemer je Dolenjsko zapustil kot najboljši strelec slovenske lige.

Danci so ponudili premalo

Zato ne čudi, da se je le 176 centimetrov visoki Trebanjec (najnižji srednji zunanji igralec med vsemi 24 klubi, ki so letos igrali v ligi prvakov) znašel na seznamu želja številnih evropskih klubov. Pogosto so ga povezovali s Flensburgom, kjer je trener Ljubomir Vranješ, nekdanji vrhunski organizator igre reprezentance Švedske: Staš po slogu igre in višini (čeprav je Ljubomir kar osem centimetrov nižji) spominja nanj, zato mu mnogi pravijo »slovenski Vranješ«. Edino zares konkretno ponudbo je doslej poslal le danski klub Bjerringbro-Silkeborg, ki je za predčasno prekinitev Staševe pogodbe z Gorenjem (ob lanskem prihodu v Šaleško dolino je podpisal za tri leta) ponudil odškodnino 75.000 evrov. V Gorenju želijo zanj dobiti dvakrat več (okoli 150.000 evrov), zato s prestopom ni bilo nič. Se je pa nato Bjerringbro-Silkeborg dogovoril za dveletno sodelovanje s Staševim dve leti in pol starejšim bratom Sebastianom, ki po tej sezoni zapušča Celje Pivovarno Laško.

»Staš, ti si naš as« se glasi napis na transparentu domačih navijačev, ki bodo lahko še naprej uživali v njegovih rokometnih mojstrovinah. Da ostaja prebivalec rudarskega mesta, čeprav živi v Celju, je diplomant Fakultete za šport v Ljubljani (njegov brat Sebastian je diplomirani biokemik in Prešernov nagrajenec) potrdil tudi z naslednjimi besedami: »Ne, ni nobenega dvoma. Zagotovo ostajam v Gorenju vsaj še naslednjo sezono. V novi sezoni bodo Celjani verjetno kadrovsko slabši, mi pa vsaj na letošnji ravni, če ne še močnejši, in izkušenejši.« Za zdaj je znano, da bodo Skubetovi novi soigralci postali Klemen Ferlin (Trimo), Blaž Kleč (Maribor) in Črnogorec Miloš Božović (Valladolid), s posode se vračata vsaj Aleksander Špende in Rok Ovniček, seznam okrepitev pa menda še ni dokončen. A pred začetkom priprav za prihodnjo sezono čaka Staša še ena življenjska prelomnica – v začetku julija bo prvič postal očka.