Sestali so se z vodstvom policije

»Policiste prijazno sprašujemo, ali nam lahko odstopijo zaščitne jopiče in čelade, saj jih potrebujemo bolj kot učbenike in zvezke,« so zapisali v izjavi, v kateri so med drugim poudarili, da se nasilje predstavnikov romske skupnosti stopnjuje, dijaki se bojijo njihovega maščevanja, pravijo, policija pa ne naredi vsega, kar je v njeni moči, opozarjajo. Po pripovedovanju dijaka novomeškega šolskega centra, ki pravi, da so ga že pretepli in izsiljevali, je nezaupanje v policijo čedalje večje. Eden od udeležencev shoda je povedal, da imajo Romi preveč podpore in posledično poguma, zato od pristojnih zahtevajo, da »etničnim«, tako jih imenujejo, skrajšajo krila.

Z domoljubi, kot so se poimenovali protestniki, se je včeraj sestalo vodstvo policije. Po pogovorih, na katerih so dijaki predstavili svoje težave, je direktor novomeške policijske uprave Janez Ogulin poudaril, da so kadar koli pripravljeni prisluhniti posameznikom in skupinam, ter vnovič pozval, naj o nasilju obveščajo tudi policijo. »Če nihče ničesar ne prijavi, ni možno ukrepati, tudi ko imamo storilca,« dodaja. Ob tem je Ogulin zagotovil, da policija intenzivno izvaja ukrepe za zagotavljanje varnosti, na najbolj perečih lokacijah so policisti navzoči vsak dan. »Če pogledamo naše statistične podatke, enostavno ne moremo pritrditi temu, da je vsak dan nekje nekdo ogrožen,« še miri prvi mož novomeške policije. »Pogovor je vedno pravi, kako se bo to obneslo v praksi, bomo videli,« pa je po srečanju z vodstvom policije povedal eden od protestnikov.

Zveza Romov za Dolenjsko poziva k dialogu in sožitju

Na včerajšnji shod so se odzvali tudi v Zvezi Romov za Dolenjsko, kjer so dijake vnovič pozvali k pogovorom. Predsednik zveze Bogdan Miklič je obsodil vsakršno nasilje in pojasnil, da težave povzročajo posamezniki v romski skupnosti, za ukrepanje sta pristojna policija in sodišče, je dodal. »Prizadevamo si, da bomo imeli mir in da bomo živeli v sožitju. Prava rešitev je dialog, spodbujanje sovraštva in nasilja ne vodi nikamor,« je prepričan Miklič.