Več kot dve desetletji si nekateri v Novem mestu prizadevajo za ustanovitev univerze. Potem ko je kazalo, da so v dolenjski prestolnici le našli skupni jezik in izrazili podporo njenemu ustanavljanju, vse kaže, da je prihodnost projekta spet ogrožena.

Blokada projekta ustanovitve novomeške univerze?

Novomeški župan Alojzij Muhič je namreč v teh dneh presenetil z odločitvijo, da na dnevni red četrtkove seje občinskega sveta uvrsti predlog odloka o ukinitvi javnega zavoda Univerzitetno in raziskovalno središče (URS) Novo mesto. Odločitev odmeva še toliko bolj, ker o nameri zavoda in senata konzorcija Univerze v Novem mestu ni obvestil. »Ker je pred nami trenutek oddaje vloge za ustanovitev novomeške univerze, je takšen korak nerazumljiv, nesmiseln, nepotreben in škodljiv za razvoj Novega mesta in vse regije,« pravijo v konzorciju. Ta je zato pripravil javno soočanje argumentov, kamor pa predstavnikov novomeške občinske uprave ni bilo.

MONM: Potrebe za delovanje URS so prenehale

Senat omenjenega konzorcija je decembra lani izdelal elaborat o novi javni univerzi, ki je v sklepni fazi priprave gradiva za Nacionalno agencijo za kvaliteto v visokem šolstvu (NAKVIS). »Če občinski svetniki predlog o ukinitvi URS potrdijo, se bo projekt tisti hip končal,« napoveduje Janez Usenik, predsednik senata konzorcija, ki poleg URS združuje tri novomeške fakultete in eno visoko šolo. »Za razvoj univerze v Novem mestu to pomeni pokop. Projekt, ki rojeva državno univerzo, se grobo in neracionalno ukinja ter se očitno, tako špekuliram, mesto prepušča tajkunskim zgodbam,« je neposreden Usenik.

V novomeškem URS, ki je bil ustanovljen leta 2006, so trenutno zaposlene štiri osebe, v zadnjem letu pa se je ta zavod posvetil le projektu ustanavljanja univerze, pravijo na občini. Elaborat za njeno ustanovitev bo do konca junija predložen NAKVIS, vse sedanje naloge zavoda je prevzel senat konzorcija, ki jih zadnjega pol leta izvaja na čelu s predsednikom, ki hkrati vodi tudi URS. Na mestni občini tako ocenjujejo, da potreb oziroma pogojev za opravljanje dejavnosti, za katere je bil zavod tudi ustanovljen, ni več, zato predlagajo njegovo ukinitev in prenos nadaljnjih vlog v zvezi z oblikovanjem univerze na pristojne službe občinske uprave.

Ob tem so na občini izračunali, da bi z ukinitvijo tudi prihranili, saj so v letošnjem proračunu za delovanje zavoda namenili dobrih 145.000 evrov. Po novem bi proračun bremenili le še letni stroški zaposlitve ene osebe, ki bi jo z URS prezaposlili v občinsko upravo, ter materialni stroški za podporo konzorciju in projektu univerze, za kar bi namenili 10.000 evrov na leto, pojasnjujejo.

Kakšna bo usoda novomeškega URS, bodo v četrtek odločili mestni svetniki, ki bodo predlog ukinitve sprejeli ali zavrnili.