Protestniki so v izjavi, ki so jo razdelili nekaterim novinarjem, zapisali, da se nasilje, ki ga neprestano doživljajo, stopnjuje iz dneva v dan. Navedli so različne poškodbe, primere oropanih dijakov, plačevanje varnega prehoda do šole, izzivanje, žaljenje, razkazovanje strelnega orožja, nadlegovanje deklet in podobno. Ob tem so prepričani, da mediji njihova opozorila bojkotirajo.

Na terenu ukrepov policije ni zaznati

Dodali so, da na terenu ukrepov policije ni zaznati, v svoji izjavi pa so še zapisali, da policiste prijazno naprošajo, da jim odstopijo zaščitne jopiče in čelade, ki jih potrebujejo bolj kot učbenike in zvezke.

Nekaj izmed dijakov je k pogovoru povabil direktor PU Novo mesto Janez Ogulin, ki je po njem povedal, da so mu predstavniki »domoljubov« predstavili težave, s katerimi se srečujejo novomeški dijaki. Skupaj so ugotovili, da je veliko informacij, ki so jih navedli, presplošnih, in da bo potrebno več pozornosti nameniti prijavi morebitnih kaznivih dogodkov.

Policija je pripravljena na pogovor in sodelovanje s posamezniki in skupinami, ki bi ji lahko pomagali pri urejanju stanja. Sicer pa statistični in drugi podatki ogroženosti v Novem mestu, kot so jo opisali predstavniki dijakov, ne odražajo, je še poudaril Ogulin.

Prizadevajo si za mir in red

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič pa je danes pozval k ohranjanju mira in sožitja med Romi ter večinskim prebivalstvom.

Opozoril je, da si tudi pri Zvezi Romov za Dolenjsko prizadevajo za red in mir ter da ostro obsojajo nasilje. Pri ravnanju tistih posameznikov, ki se zakonov ne držijo, pa morata posredovati policija ter sodišče in ne ulica, je še povedal Miklič.

Po oceni policije se je zbralo približno 30 dijakov.