Ker obstaja možnost, da si bo v prihodnosti kateri od sinov zgoraj uredil kompletno stanovanje, pa moramo razmišljati korak dlje, in sicer kako bi bilo najbolje izrabiti podstrešje za porazdelitev posameznih prostorov, da bi že zdaj pravilno namestili strešna okna, instalacije in stene.

Prosim vas, če mi lahko podate vaše ideje za optimalno rešitev prostorov (kuhinja, dnevna soba z jedilnico, kopalnica, spalnica in vsaj ena otroška soba). Želimo si, da bi bile sobe na južnem in zahodnem delu, kjer je svetlo in veliko sončne svetlobe. Na severni in vzhodni strani bi bili lahko kuhinja in dnevna soba. Veseli bomo vašega odgovora. Tanja Kolarič

Odgovor: Narisala sem vam idejno zasnovo razporeditve in opreme želenih prostorov v vaši podstrešni stanovanjski površini. Prostore sem umestila v etažo tako, kot ste želeli glede na osončenje hiše. Stopnice in dimnik pa sta že umeščena in zato del razporeditve.

Žal iz poslanih tlorisov nisem razbrala naklona strešine. Zato so prostori opremljeni tako, da je uporabni del funkcionalen kljub poševnini. Strešna okna, ki so potrebna v dnevni sobi in nad stopniščem, so označena.

Upam, da vam bo predlog, kako in kam umestiti prostore, v pomoč pri izdelavi mansardnega stanovanja.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.