Nekdanji svetovni boksarski prvak in vodja stranke Udar je za nemški Bild že dejal, da so se mu z zmago na volitvah izpolnile sanje. "Prevzelo me je tako veliko zaupanje, ki sem ga bil deležen," je dejal.

Kličko se je že dvakrat neuspešno potegoval za kijevskega župana, tokrat pa mu je prvič uspelo, da je bil izvoljen na kak pomembnejši položaj. Na položaju bo le leto in pol do naslednjih rednih volitev kijevskega župana, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Volitve v Ukrajini so bile "dan, ki je naši državi vrnil upanje," je še ocenil Kličko, tudi v komentarju na izvolitev Petra Porošenka za predsednika države že v prvem krogu - dobil je skoraj 56 odstotkov glasov podpore. Kličko se je umaknil iz tekme za predsednika države, da bi tako dal prednost Porošenku.

"Dodatni tedni brez demokratično izvoljenega predsednika bi bili v teh razmerah lahko usodni," je še ocenil Kličko glede na to, da ne bo potreben drugi krog, ki bi bil 15. junija, kot poroča dpa.

Kličko je tudi napovedal, da se bo takoj povezal s Porošenkom in da bosta takoj poiskala odgovore na največje težave v državi in vzpodbudila prihod tujih vlaganj. Predvsem je treba pomiriti položaj na vzhodu države, kjer proruski separatisti grozijo s priključitvijo Rusiji.

Pozval je tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj prizna rezultate nedeljskih volitev v Ukrajini in preneha podpirati separatiste. Sam se je tudi pripravljen "pogovarjati o več regionalnih pravicah", je za Bild še zapisal Kličko.

Položaj župana Kijeva je s spremembo zakonodaje leta 2010 precej izgubil na pomenu. Kot je navajala dpa, je to postala bolj ali manj protokolarna funkcija, saj so pristojnosti za sprejemanje večine pomembnih odločitev v rokah mestnega nadzornika, ki ga imenuje predsednik države. Tako bo tudi Kličko v prihodnje precej odvisen od Porošenka, je še poročala dpa.