Tekmo v New Yorku je v sedmi minuti podaljška odločil Martin St. Louis. Pred tem so Američani v rednem delu z zadetkoma Carla Hagelina in Derricka Brassarda dvakrat povedli, Kanadčani pa preko Francisa Bouillona in P.K. Subbana izenačili.

"Velika razlika je, če povedeš s 3:1 v zmagah, namesto da greš z 2:2 nazaj v Montreal. Razplet prejšnje tekme (zmaga Montreala s 3:2 po podaljšku; op. a.) nas je razočaral, saj menimo, da smo igrali dobro. Ampak to je hokej. Danes je bilo drugače in smo zmagali," je po tekmi povedal St. Louis, ki je dosegel svoj šesti zadetek v tej končnici, skupno pa 39. v končnicah.

V očeh navijačev pa je še dodatno točko dobil tudi švedski vratar Henrik Lundqvist. Ta je zbral 27 obramb in dosegel svojo 41. zmago v končnicah, s čimer je izenačil klubski rekord Mika Richterja, ki je bil med gledalci. Lundqvist je za nameček vpisal še podajo pri Brassardovem zadetku.

Tako kot se za kapetana spodobi, Montrealov Brian Gionta kljub težkemu porazu ne obupuje. "Nikakor se ne predajamo. Da, bil je to težak, grenak poraz, a na koncu koncev smo še vedno v igri. Še vedno menim, da imamo priložnost za finale, posebej ker sta naslednji dve tekmi na našem domačem ledu," meni Gionta.

Naslednja tekma bo v noči na sredo v Montrealu. Že v noči na torek pa se nadaljuje finale zahodnega dela, ko bo Anže Kopitar z Los Angeles Kings v domači dvorani gostil lanske prvake iz Chicaga. Po treh tekmah Los Angeles vodi s 2:1 v zmagah.