Virant je v izjavi novinarjem dejal, da so glede na rezultat DL razočarani. "Žal nam je, da ni na volitve prišlo več ljudi in da DL ni dosegla boljšega rezultata. Prepričan sem, da bi stranka boljši rezultat zaslužila," je dodal.

Edina logična poteza, skladna z evropskimi standardi politične kulture, pa po njegovih besedah je, da predsednik stranke v primeru takega volilnega rezultata odstopi. Stranka bo pred državnozborskimi volitvami imela kongres, na katerem bo izvolila novo vodstvo, je pojasnil. Kongres bo tako programski kot volilni.

Poudaril je, da ima DL izjemno dober program, tudi na gospodarskem področju, s katerim bodo šli na državnozborske volitve. Povedal je, da ostaja "zraven", saj je DL po njegovih besedah zanj še vedno daleč najboljša stranka. "Tisti, ki so jo podpirali zaradi mene, naj jo še naprej, ker ostajam v stranki," je poudaril Virant. Obenem pa je dejal, da vse kaže v smer, da se bo od politike počasi oddaljil, se vrnil k družini in v svojo stroko. "Bo pa DL ostala v mojem srcu, pomagal bom po svojih močeh," je zagotovil.

Da bi kandidiral za evropskega komisarja, kar je bilo v minulih tednih tudi slišati, pa je po njegovih besedah eden od tistih tračev, zaradi katerih se je politike tudi "malo naveličal". Na vprašanje morebitnih povezovanj na volitvah je Virant odgovoril, da DL ne želi biti del "levičarskih ali desničarskih zgodb, saj smo klasična evropska liberalna stranka, to pa bomo tudi ostali".

O njegovem nasledniku se bodo v stranki, kot pravi, še pogovorili. Želel bi, pravi, da bi bil to nekdo, ki simbolizira vse tiste vrednote, v katere so ves čas verjeli in se zanje borili. Prepričan je, da bodo takega človeka tudi našli in da bo DL z njim uspešna na naslednjih volitvah.

V preteklosti, ko se je DL soočala z napetostmi v svojih vrstah, se je kot možnega predsednika DL omenjalo programskega tajnika stranke, nosilca kandidatne liste na tokratnih volitvah in dvakratnega ministra za pravosodje Senka Pličaniča.

Ta je na vprašanje, ali tudi kot nosilec kandidatne liste razmišlja o tem, da bi sprejel odgovornost za slab rezultat stranke, odgovoril, da ni za prenagljene poteze. "Najprej bomo prespali to noč in še kakšen dan, zatem pa bom presodil o svojih nadaljnjih korakih," je napovedal. S tem odgovarja tudi na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti krmilo stranke.

Ambicije so, kot pravi, "pomagati našim ljudem in spremeniti stvari v Sloveniji na boljše". "Zato sem šel pred tremi leti v politiko in tu se ni nič spremenilo. Še vedno imam to ambicijo, glede na današnji rezultat še večjo," je pojasnil.

Sam sicer ocenjuje, da je glavni razlog za tak rezultat stranke slaba volilna udeležba. Kot je dejal, se ne more znebiti občutka, da so na volitve prišli tisti, ki želijo ohraniti obstoječe stanje delitev v Sloveniji na leve in desne. To je po njegovem mnenju nenavadno.

Osebno vsaj na prvi pogled ne vidi razloga za slab rezultat tudi v sebi kot nosilcu liste.