Ponedeljek, 19. maj:Zvesti podporniki

Z aplikacijo Shop or Drop, ki pomaga posameznikom, kadar se znajdejo v dilemi ob nakupovanju oblačil in potrebujejo nasvet ali jim določen kos oblačila pristoji ali ne, se ukvarjamo pol leta. Razvijamo jo za tri najpogostejše platforme: iOS, Android in Windows mobile, pri čemer sta dve različici že v zaključni fazi razvoja.

Ideja za aplikacijo izhaja iz lastne izkušnje pri nakupovanju oblačil in ker me motivirajo izzivi in nenehno preseganje cone udobja, sem se odločila, da jo uresničim. Vedela sem, da se bom v najslabšem primeru naučila nekaj novega. Tako sem se oborožila z vsemi informacijami po spletu (predvsem na temo vitkega podjetništva) in nato kontaktirala z nekaj slovenskimi startupovci za izkušnje iz prve roke. Te so res dragocene.

Izvedela sem, katere so največje pasti, na kaj je potrebno biti pozoren, kako zgraditi dober poslovni model in kje najti ljudi, ki ti bodo pomagali realizirati idejo. Slednje je po mojem mnenju ključni dejavnik uspeha vsakega podjetja in vesela sem, da me obkrožajo tako sposobni fantje.

Torek, 20. maj:Splet nas povezuje

Danes je budilka zvonila že ob pol šestih, saj sem imela zgoden sestanek na Bledu pri večjem regionalnem trgovcu z oblačili, s katerim se dogovarjamo za sodelovanje. Po uspešnem sestanku sem hitela v Ljubljano, kjer smo se sestali z ekipo, prediskutirali odprta vprašanja in dileme ter zastavili naloge in roke za ta teden. Ker smo geografsko za zdaj precej razpršeni, poteka naše delo pretežno po spletu.

Zaradi obilice dela sem se morala vrniti v Maribor in tako odpovedati sodelovanje na popoldanski okrogli mizi Radia Slovenija, kjer je debata tekla na temo priložnosti in izzivov za zagonska podjetja.

Sreda, 21. maj:Prijatelji, družina in norci, ki verjamejo vate

Jutro začnem s sedmimi kilometri teka in razmišljam, kako prav bi mi v tem trenutku prišel pametni merilnik vode v moji steklenički, H20-Pal, ki omogoča optimalno hidracijo telesa. Gre za produkt podjetja OOG, ki je bilo prejšnji teden v okviru podjetniške konference Podim, razglašeno za start up leta 2014. Bravo, fantje! In ko sem že pri tem, čestitke tudi organizatorjem Podima, letošnji program je bil res odličen.

Med prebiranjem novic naletim na informacijo, da bo Slovenski podjetniški sklad kmalu dal novih pet milijonov evrov za zagonska podjetja. Spodbudno je dejstvo, da bodo podjetniki v okviru tega vključeni v šolo za zagonska podjetja in dobili mentorja, ki jim bo s svojimi izkušnjami in kontakti vsekakor v pomoč. Vse skupaj jim bo omogočilo, da preverijo zanimanje za produkt oz. storitev na trgu, ga razvijejo tako, da bo kar najbolj zadovoljil potrebe in želje uporabnikov in da se pripravijo za vstop na trg.

Sami se še za zdaj financiramo po principu FFF – friends, family & fools (prijatelji, družina, norci, op. ur.) in za samo realizacijo v tej fazi ne potrebujemo dodatnih sredstev.

Četrtek, 22. maj: Želimo med svetovno elito

Aprila smo zmagali na slovenskem izboru Imagine Cup (kategorija inovacije). Gre za mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje iz vsega sveta. Tovrstna tekmovanja so po mojem odlična priložnost za študente, da se aktivirajo, in bi jih zagotovo moralo biti več. Študente spodbujajo k interdisciplinarnosti, sodelovanju, apliciranju teorije v prakso…

Kot zmagovalci slovenskega izbora smo se uvrstili na svetovni polfinale. Ravno danes smo izvedeli, da se borimo proti 170 najboljšim ekipam iz 76 držav – od Srbije do Senegala, od Nove Zelandije do Nepala… Najboljših 50 se bo uvrstilo na svetovni finale v Seattle in vsekakor bomo naredili vse, da bomo med njimi.

Petek, 23. maj:Povezani po spletu

Jutro začnem s pregledom vseh današnjih nalog, ki morajo biti opravljene. Brez natančno določenega in zapisanega razporeda po dnevih bi ob vseh aktivnostih zagotovo kaj pozabila. Kako že pravijo pri Acti? Pametni pišejo.

Nato sledi sestanek s predstavniki ene večjih slovenskih modnih veleblagovnic. Veseli me, da smo tudi tukaj naleteli na pozitiven odziv. Del dneva tako preživim ob pripravi ponudbe za sodelovanje, nato imam sestanek z ekipo kar po spletu, kjer se dogovorimo o statusih nalog. Na začetku smo imeli težave, kako komunikacijo na daljavo učinkovito peljati, preizkusili kup spletnih in mobilnih aplikacij, nato pa odkrili Slack in smo zelo zadovoljni.

Zvečer se odpravim še teč in nato na premiero Garderoberja.

Sobota, 24. maj:Delaj vitko

V dopoldanski senci sem se lotila slovenske različice knjige Delaj vitko (Running Lean), ki je bila pred kratkim prevedena. V e-obliki je dostopna celo brezplačno na http://delajvitko.si/. Priporočam!

Žal mi zadnje čase zmanjkuje časa za branje knjig. O novostih in trendih se dnevno informiram po spletu, kjer je zaradi obilice vseh informacij prava umetnost filtrirati najbolj relevantne. Še dobro, da obstaja Zite. In spet smo pri aplikacijah, ki tako kot naša rešujejo probleme posameznikov. Ustanovitelj Zite je prejšnji teden predaval na Podimu. Program je bil res odličen.

Ker je lep dan, popoldne preživim na pikniku v družbi prijateljev.