Ruska misija Minsk 2014 se je uspešno končala - na vseh ravneh. Rusi bodo čez mejo domov odnesli tisto, po kar so prišli z najbolj zvezdniško zasedbo na SP, zlato medaljo, obenem pa se bodo lahko pohvalili, da niso doživeli niti enega poraza, saj so dobili vseh sedem tekem v predtekmovanju in vse tri v bojih na izpadanje.

Za nameček pa so se še maščevali Fincem, čeprav imajo izgubljene domače olimpijske igre v Sočiju, kjer so jim pot do medalj preprečili prav Finci, po kakovosti vendarle večjo težo kot pravkar končano prvenstvo v Belorusiji.

A Rusi so v Minsku pokazali značajsko lastnost, ki jim je v Sočiju manjkala - ekipni duh in povezanost. Ekipa je delovala precej bolje, bolj delavno in garaško, resen pristop pa se je obrestoval s končnim uspehom.

Finci na koncu kljub porazu v finalu in izgubljeni priložnosti za tretje zlato po letih 1995 in 2011 (Rusi imajo v rokah peto zlato medaljo, odkar na SP nastopajo s tem imenom države, po letih 1993, 2008, 2009 in 2012) najbrž ne bodo razočarani, saj so s pomlajeno zasedbo, ki ji nihče ni pripisoval veliko možnosti, po srečnem preboju iz predtekmovanja prišli skoraj do konca.

V finalu so severnjaki zdržali približno pol tekme, natančneje do 27. minute, ko so Rusi izenačili na 2:2 in dokončno prevzeli pobudo. Pred tem so Rusi - zaradi kazni selektorjuOlegu Znaroku s strani zveze IIHF je moštvo vodil pomočnik Harijs Vitolins - na ledu prevladovali, imeli tudi izrazito strelsko premoč (na koncu tekme 39-26), zadeli pa le enkrat prek Sergeja Širokova. Finska se je vrnila med žive po golu tri sekunde pred koncem prvega dela, zadel je Iiro Pakarinen, po vodilnem zadetku Ollija Palole v 27. pa se je zdelo, da se na SP obeta presenečenje.

A tedaj je začel ruski stroj zares mleti. Aleksander Ovečkin, Jevgenij Malkin in Viktor Tihonov so stvari vzeli v svoje roke. Rusi so pritiskali, stikali Fince pred njihov gol, tako da niti odlični vratar Pekka Rinne ni več mogel pomagati. Od 1:2 je Rusija prišla do 5:2 in brez večjih težav zadržala visoko vodstvo do konca.