Kaj naj si samemu sebi kot občanu mestne občine Kranj odgovorim danes, ko nam že štiri leta vlada župan, čigar prva poteza je bila sporna poravnava mimo mestnega sveta in javnosti, ko je na računu njegovega odvetnika končalo 620.000 evrov tudi mojega denarja, za katerega zdaj nihče ne ve, kje je, vpleteni pa so v sodni preiskavi. In kaj naj si odgovorim jeseni, če bo Mohor Bogataj spet zmagal? Da si ga zaslužim?

Ne, ne zaslužim si župana, ki je prišel na volitve brez programa, ki je županovanje začel z morebiti kaznivim dejanjem, ki je imel vso podporo v svojem mestnem svetu, kjer se ob istem koritu brez pomisleka mastijo levi in desni, poštenjaki vseh vrst, ki se popoldne, ko zaključi delo v pisarni, na moje stroške odpelje v povsem drugo občino, ki ga v soboto ne bom srečal na tržnici, da bi z njim pokramljal, kaj bi bilo treba v mestu dobrega narediti.

Si Ljubljančani zaslužijo župana, ki je glavna zvezda kriminalističnih in zdaj že sodnih preiskav in poročil protikorupcijske komisije? Si Koprčani zaslužijo župana, ki mu, ko bo sodba pravnomočna, grozi kar tri leta zapora, ker je nezakonito prodajal občinske (se pravi njihove!) parcele? Si v Komendi zaslužijo župana, ki bo po pravnomočni sodbi moral odsedeti osem mesecev zaradi spornega poroštva njihove občine zasebni družbi?

A očitno si zaslužimo tudi na zapor obsojenega prvaka najmočnejše opozicijske stranke, ki ima ta hip največjo javnomnenjsko podporo. Ponavljam. Človek, ki je obsojen na zaporno kazen, ker je grešil, ko je bil predsednik vlade, ima najvišjo podporo med ljudmi. In bo na volitvah lahko kandidiral in zbiral glasove za svojo stranko. Ker je njegova kazen le nekoliko previsoka, funkcije, na katero bi bil izvoljen, ne bo mogel opravljati. Če bi bila nižja od šestih mesecev zapora, bi jo lahko! A bo zbiral glasove in potem prepustil mesto v parlamentu, recimo, nekomu drugemu.

Pravijo, da bi morali zamenjati zakonodajo, ki omogoča, da nam vladajo obsojenci. Ne, ni treba. Nihče nas namreč ne sili, da volimo tiste, ki so nam med prejšnjim vladanjem kradli in smo jih ujeli s prsti v marmeladi. »Če volimo obsojence ali politike v kazenskem postopku, si resnično zaslužimo, da nam vladajo mafijci, kriminalci in največji pokvarjenci,« je bil eden spletnih komentarjev na Dnevnikov sobotni tekst o tem, da v Sloveniji lahko župan hipotetično svojo občino upravlja iz zapora.

Spremeniti se moramo torej volilci. Pa ne v smislu populističnega »zamenjajmo ljudstvo«. Z ljudstvom ni nič narobe, samo demokracije še nismo čisto dojeli. A se tudi to spreminja. Letos bomo imeli kar precej priložnosti, da si dokažemo, kaj in koga si zaslužimo. Ne spustimo te priložnosti iz rok. Če bomo pametni, ne bo treba spreminjati zakonodaje, ki bi nas branila pred nami samimi.