»Štimunga« je bila na otvoritvenem slovenskem mitingu v Slovenski Bistrici dobra kot vedno. Organizatorji so vnovič dokazali, da trdno stojijo na drugem mestu v Sloveniji, za Velenjem in krepko pred drugimi. Letos sicer s strani slovenskih atletov niso bili nagrajeni s kakšnim odličnim izidom ali normo za nastop na velikem tekmovanju, k temu pa je pripomoglo dejstvo, da je sprinterjem pihal močan veter v prsi.

Največ pozornosti je bilo usmerjene k začetku sezone Primoža Kozmusa. Brežičan je sicer napovedal, da je zaradi poškodb in bolezni, ki mu je vzela precej moči, pripravljen slabše od pričakovanj. Predstavil pa se je v najslabši luči, odkar se je leta 2011 po enoletnem premoru vrnil v tekmovalne vode. Sicer je podobno daljavo kot v soboto (72,47 m) na otvoritvenem mitingu dosegel tudi predlani, a je bil tedaj vseeno pripravljen bolje.

Tekma v metu kladiva je imela večji tekmovalni značaj, kot se je obetalo pred mitingom. Razlog je bil, da je Brazilec Wagner Domingos metal orodje dlje, kot je bilo pričakovati. Kozmus je v peti seriji sicer prevzel vodstvo, a je Brazilec v zadnji seriji dosegel osebni in državni rekord (73,03 m), kar je bilo za takšnega Kozmusa, kot se je predstavil v Slovenski Bistrici, preveč. Wagner Domingos je stari znanec v Sloveniji, kamor se vsako leto vrača od leta 2009, ko je začel sodelovati s trenerjem Vladimirjem Kevom. S Kozmusom je večkrat treniral, nikoli pa si ni predstavljal, da bo prišel dan, ko bo na tekmi premagal olimpijskega prvaka. »Ko v nogometu tretjeligaš premaga prvoligaša, je normalno, da trener ponudi odstop,« je razplet v metu kladiva komentiral nekdanji Kozmusov trener Vladimir Kevo ter zasolil staro rano, ki se očitno ne bo nikoli povsem zacelila.

»Rezultat je glede na stanje, v kakršnem se nahajam v tem delu priprav, realen in sem z njim zadovoljen. Zdaj je moja naloga, da vse skupaj nadgradim ter na naslednji tekmi, evropskem ekipnem prvenstvu v Talinu, vržem kladivo prek 76 metrov,« je svoj nastop komentiral Primož Kozmus. »Res je, da porazov ne maram. Maksimalno sem se potrudil, da ga ne bi doživel. Sicer sem pričakoval, da bi me lahko premagal Madžar Nemeth, ki je v tej sezoni vrgel kladivo že skoraj 74 metrov, a me je presenetil Wagner. Sva zelo dobra prijatelja, zato mu čestitam in privoščim zmago, ki si jo je z državnim rekordom tudi zaslužil,« je sklenil Kozmus, čigar sobotni dan je bil zelo naporen. Da s Primožem Četrtičem ne bi izpustila niti dneva treninga, sta se na Štajersko pripeljala neposredno iz vadbene baze v Medulinu (vozila sta se štiri ure), kamor sta se takoj po tekmi tudi vrnila.

Smolo je imela najhitrejša Slovenka v teku na 100 m z ovirami Marina Tomič. Ne zgolj zaradi dejstva, ker ji je v kvalifikacijskem teku pihal močan veter v prsi s hitrostjo 3,1 m/s (dosegla je čas 13,72 s). Predvsem zato, ker je po omenjenem nastopu doživela nepričakovan šok. Pri sezuvanju si je na levi nogi odtrgala del kože. »Niti čutila nisem, da bi imela kakšen žulj. Poleg tega tudi tekaški čevlji niso bili novi,« se je čudila Marina Tomič, ki je v prejšnjih dveh letih v Slovenski Bistrici dosegla zelo dobra rezultata. Zaradi neljubega dogodka je izpustila finalni tek, saj ni tvegala, da bi morebiti prišlo do infekcije. »Če bi šlo za finale olimpijskih iger, bi Marina nastopila, tako pa nima nobenega smisla tvegati,« je pojasnil trener Matej Juhart. »Marina bo imela dva vrhunca v sezoni. Prvega čez slab mesec na evropskem ekipnem prvenstvu v Estoniji, drugega pa na evropskem prvenstvu v Zürichu. Tekmi sta med seboj oddaljeni precej več kot en mesec, zato je nemogoče, da bi toliko časa držala vrhunsko formo,« pravi Juhart.

Zelo slabe izkušnje z žulji ima iz preteklosti metalka kopja Martina Ratej, zmagovalka prvega letošnjega mitinga diamantne lige v Dohi. V doslej njeni najuspešnejši sezoni, kar zadeva dolžine metov, je leta 2010 pripotovala na EP v Barcelono kot favoritka za odličje, nato pa v Kataloniji doživela šok, ko je imela zaradi gnojnega žulja hudo infekcijo. Ratejeva v Slovenski Bistrici ni tekmovala, saj se v Celju intenzivno pripravlja na naslednji miting diamantne lige, ki bo 5. junija v Rimu. Bila pa je prisotna med gledalci, ko je glasno navijala za metalko krogle Špelo Hus (zmagala je z dosežkom 14,21 m), s katero imata skupnega trenerja Andreja Hajnška. »Z Martino sva se odločila, da po nastopu v Rimu ne bo odpotovala na tretji letošnji miting diamantne lige v New York, saj bi zaradi poti in časovne razlike izgubila pet dni treninga. To je v tej sezoni, ko ima visoke apetite na evropskem prvenstvu, absolutno preveč časa. Poleg tega se bo skušala čim bolje pripraviti za nastop v Ostravi, na katerem se bo po porodu spet vrnila na atletske steze Barbora Špotakova. Če Martina ponovi podvig izpred nekaj let, ko je Špotakovo že premagala na domači tekmi, bo to zelo lepa popotnica,« je pojasnil Andrej Hajnšek.

Dobro pripravljenost je na začetku sezone pokazal Marko Špiler, ki se je v suvanju krogle približal meji 19 metrov ter dokazal, da upravičeno cilja na izpolnitev norme za nastop na EP v Švici (19,7 m). Gledalci so po zaslugi Hrvata Nenada Mulabegovića in Bošnjaka Kemala Mešića videli tudi dve dvajsetici. Metalka Kladiva Barbara Špiler je s slabim dosežkom 63,62 m plačala davek naporne poti iz Pekinga, kjer je na začetku prejšnjega tedna nastopila na mednarodnem mitingu. Skakalka v daljino Nina Kolarič je sicer zmagala v skoku v daljino, a z dosežkom 616 cm ni imela razloga za zadovoljstvo. Pripravljenost slovenskih atletov si je pozorno ogledal tudi vodja stroke Martin Steiner, ki je na začetku sezone optimist, kar zadeva ekipni cilj – obstanek v prvi diviziji evropske atletike. A poudarja, da je potrebno, da bodo atleti zdravi in v polni postavi.