V obračunu razočaranih polfinalnih poražencev so se bolje znašli Švedi, ki so sicer ostali brez ponovitve lanske končne zmage, so pa zato dobili vsaj tolažilno nagrado. V boju za bron so bili prepričljivejši, čeprav je imela Češka celo več strelov na vrata (29-24), pa je vratar Andres Nilsson svoje delo opravil odlično. Švedska je tako leto 2014 končala z dvema medaljama, srebrno na OI in bronasto na SP, Čehi so obakrat ostali praznih rok.

Ekipi sta se na tem prvenstvu srečali že v predtekmovanju, tudi takrat pa so bili boljši Švedi, zmagali so s 4:3 po kazenskih strelih. V malem finalu pa je bilo kmalu jasno, da bodo Čehi težko prišli do uspešnega maščevanja; švedska obramba je bila dovolj trdna, napad pa je dobro izkoriščal svoje priložnosti.

Prvi gol Švedov je bil pravzaprav avtogol Češke, saj je po podaji Joakima Lindströma plošček zadel palico Petra Zamorskega in presenetil vratarja Alexandra Salaka. Že pred koncem prvega dela pa je Simon Hjalmarsson po uigrani akciji poskrbel za 2:0.

Čehi bi lahko do preobrata prišli v drugi tretjini, ko so si Švedi nabrali deset kazenskih minut. Toda priložnosti niso znali izkoristiti, veteran Jaromir Jagr je bil dvakrat nenatančen, imeli pa so tudi nekaj smole, saj sta Vladimir Sobotka in Michal Vondrka zadela okvir vrat.

V zadnji tretjini se razmerje ni spremenilo, Čehi so skušali vse bolj na silo priti vsaj do enega gola, toda njihovi napadi so bili jalovi. Švedi so potrpežljivo čakali na svojo priložnost, hiter protinapad pa je Mikael Backlund kronal s tretjim golom, s katerim je dokončno zapečatil češko usodo.

Na SP zdaj ostaja le še zadnje dejanje, ko se bosta v velikem finalu pomerili edina še neporažena ekipa tega SP Rusija ter Finska.