Razvijanje zaposljivosti mladih

Zavod Nefiks se je v sodelovanju s slovenskim mobilnim operaterjem Simobil letos odločil projekt, s katerim mladim prek zaposlitvenih klubov pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti, nadaljevati. V drugi sezoni zaposlitvenih klubov je vanj vključenih 80 udeležencev, so sporočili z zavoda.

Zaposlitveni klubi so namenjeni razvijanju zaposljivosti mladih. Klubi so sestavljeni iz skupine 10 do 15 mladih, ki se prve tri mesece sestajajo tedensko, naslednjih sedem mesecev pa mesečno. Na začetku si vsak posameznik zastavi individualni cilj in oblikuje karierni načrt. Trije meseci so namenjeni skupnim aktivnostim, ko mladi spoznavajo potencialne delodajalce, se seznanjajo z načini, kako učinkoviteje pritegniti njihovo pozornost, in pridobivajo nove veščine pri načrtovanju kariernih poti. Nato si vsak udeleženec poišče svojega zaposlitvenega mentorja.

Namen: čim več zaposlitev

Glavni namen projekta je, da čim več udeležencev kluba dobi delo. Zaposlitveni klubi potekajo od novembra do maja v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni in v Zagorju ob Savi, skupen klub pa deluje v Vojniku in Šentjurju.

Da je projekt tako za prve iskalce zaposlitve kot tudi za podjetja pomemben, so ocenili tudi na Mreži za družbeno odgovornost podjetij. Na mednarodni konferenci Nove ekonomije za trajnostne horizonte so podjetju Simobil za projekt Žur z razlogom - Služba me ne išče podelili nagrado za družbeno odgovorno podjetniško prakso. »Želimo, da se projekt nadaljuje in da bi mladi prek projekta dobili zanesljive in razvojno naravnane zaposlitve,« je o projektu povedala predsednica ocenjevalne komisije Adriana Rejc Buhovac.