Slovenski odbojkarji so še enkrat v letošnjih kvalifikacijah za nastop na EP 2015 potrebovali pet nizov, da so prišli do zmage. Tudi proti Makedoniji so po treh nizih zaostajali za svojimi nasprotniki, nato pa so v četrtem in petem nizu le strli njihov odpor. Z zmago so si skorajda že zagotovili drugo mesto v skupini A, ta uvrstitev bi bila lahko potrjena že zvečer ob pričakovani gladki zmagi Poljske proti Latviji.

S petkovo zmago proti Latviji s 3:0 so makedonski odbojkarji še ostali v igri za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije. V primerjavi z vroclavsko tekmo Slovenije in Makedonije je v slovenski ekipi v začetni postavi prišlo do dveh sprememb. Namesto Dejana Vinčiča je tekmo začel Gregor Ropret, Alena Pajenka pa je zamenjal Uroš Pavlovič.

Selektor Luka Slabe je pri zaostanku 6:10 v prvem nizu že moral vzeti polminutni odmor, predvsem zaradi lastnih napak in slabega sprejema. V še večjih težavah so bili domači odbojkarji takoj po drugem tehničnem odmoru, saj so jim gostje pobegnili že za pet točk (17:12). Po novem premoru so se Slovenci zbrali, popravili servis in izid je bil na 22. točki izenačen, a slavili so Makedonci, saj so Slovenci naredili še tri napake.

Slovenija je bolje začela drugi niz, blok domačih pa je pomagal do manjšega naskoka, še pred drugim tehničnim odmorom pa je bilo po lepi akciji Mitje Gasparija že 15:10. Razlika pet točk je bila tudi ob drugem tehničnem odmoru, z novim blokom pa je bilo že plus osem. Po padcu zbranosti domačih se je sicer precej stopila, toda preobrata le ni bilo.

Tretji niz se ni začel po željah slovenske reprezentance, kajti Makedonci so na servis kapetana Nikole Gjorgieva povedli s 5:0. Šele po polminutnem odmoru so se domači odbojkarji le zbrali in po zaslugi servisov Tineta Urnauta zaostanek znižali na dve točki. PO vodstvu 14:11 pa so popolnoma prevladali gostje; ob razigranih Makedoncih in neprepoznavnih Slovencih ni bilo pravih možnosti, da bi domači še lahko dobili niz.

Gasparini je četrti niz začel z dvema asoma, kar je slovenski reprezentanci prineslo vodstvo s 4:1, ki se je do prvega tehničnega odmora stopila na le točko, ob drugem pa so Slovenci vodili za dve točki. A se gostje niso predali, povedli z 18:17, tako da je Slabe vzel polminutni odmor. Na 20. točki je bil izid še izenačen, nato pa so slovenski odbojkarji na servis Klemna Čebulja dosegli pet točk zapored.

O zmagovalcu dvoboja je, tako kot v Vroclavu, odločal peti niz. Že četrti v petih tekmah za slovensko reprezentanco, ki je vse prejšnje tri takšne tesne določitve dobila. Makedonci so sicer povedli, toda na servis Uroša Pavloviča in po bloku Koncilje je Risto Nikolov ugovarjal sodniku, prejel rdeči karton, tako da je Slovenija prišla do treh točk prednosti (7:4). Ko je po polminutnem odmoru gostov Urnaut dosegel še as, je bila Slovenija na pragu uvrstitve v dodatne kvalifikacije. Makedonci so se še približali na tri točke zaostanka (9:12), toda po novem polminutnem odmoru, tokrat Slabeta, je bilo vprašanje zmagovalca dokončno odločeno.