Metal Gear Solid V: Ground Zeroes je najnovejši naslov iz priljubljene serije akcijskih iger z dolgo tradicijo. Čeprav igra uporabnika zopet postavi v čevlje že znanega protagonista »velikega šefa« Snakea in še naprej največ pozornosti posveča skrivnemu vdiranju in tihotapljenju mimo sovražno nastrojenih oborožencev s srbečimi prsti na sprožilcih, je precej bolj podobna igram odprtega sveta, kar je pozitivna nadgradnja v primerjavi s starejšimi naslovi. Slednje je za izkušnjo ključnega pomena, saj bi igra drugače izpadla kot nesramna provokacija grabežljivih ustvarjalcev. Glavno misijo igralec namreč zanesljivo zaključi pod dvema urama.

Ground Zeroes je izredno minimalistična igra, ki skoraj povsem izloči video vložke in se osredotoči na vzdušje in igralnost, celotno dogajanje pa se odvija na izključno enem zemljevidu. Zgodba igre služi kot uvod v Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, dogaja pa se leta 1975, nekaj mesecev po dogodkih iz Metal Gear Solid: Peace Walker. Prizorišče igre je tajna ameriška baza na Kubi kamp Omega, vaša naloga znotraj glavnega dela igre pa je rešiti Cipher agentko Paz Ortega Andrade in sandinističnega otroka vojaka Ricarda »Chica« Valenciana Libra. Po končanju glavne misije se uporabniku odprejo še štiri dodatne misije ter še dve, ko uspešno opravi določene naloge znotraj glavne misije.

(foto: Kojima Productions)

Kljub izredni kratkosti glavne misije, igra tako niti ni tako skromnega obsega, bo pa vsekakor nagovorila zelo specifično občinstvo. Kdor uživa v igrah z bogato zgodbo, bo z Ground Zeroes najverjetneje razočaran, kdor pa v igrah preprosto mora odkriti vse skrivnosti, pa bo tu naletel na pravi naslov. Če kaj, je Ground Zeroes izjemno mamljiva igra za ponovna preigravanja, ki so le redko povsem enaka.

Veliko okolje kampa Omega, ki je polno sovražnih vojakov predstavlja izjemno zabaven poligon za preizkušanje svojih spretnosti pri skrivanju in tihotapljenju, ko pa vas sovražnik opazi običajno sledi kaotični beg pred naboji, ki v vas letijo iz vseh smeri. Interaktivno okolje sicer ponuja veliko priložnosti za pobeg s pomočjo vozil, a bo nepazljiv uporabnik pogosto moral priznati premoč in znova začeti od zadnje kontrolne točke. Da se igralec pogosto znajde na očeh vojakov pa odlično poskrbi postavitev dobrot znotraj igre. Le kdo bi se lahko uprl navidez nezastraženi ostrostrelski puški ali bazuki? Če vas to ne premami, pa so tu še vedno naloge, ki jih poskušate izpolniti brez prave pomoči pri orientaciji skozi oporišče.

Sistem za orientacijo, ki je tokrat omejen zgolj na najosnovnejši zemljevid, ki ga dopolnjujete z uporabo daljnogleda in radijske povezave, ki vam poskuša pomagati s sicer precej skopimi dodatnimi podatki, je izvrsten, saj resnično ustvari občutek izolacije v sovražnem območju, kjer je vaš uspeh povsem odvisen od iznajdljivosti. Temu primerno boste morali sami razvozlati uganke, pravo pomoč pa boste dobili predvsem s pomočjo zasliševanja vojakov, ki so se znašli v vaši pesti. Motivacija, da se skozi igro prebijete s čim manj smrtonosne sile, je vselej zabaven odmik ob poplavi iger, kjer je cilj izključno streljati in za seboj pustiti čim več pustošenja. Saj ne, da bi bilo s takšnimi igrami kaj narobe, a nekaj svežine in alternativnih pristopov je vselej dobrodošlo. Kljub temu pa brez streljanja tudi pri Ground Zeros verjetno ne bo šlo. Tu je zelo koristna novost upočasnitev časa, ko lahko z natančnimi streli preprečite sprožitev splošnega alarma, kadar vas opazijo sovražniki. Mehanizem, ki ga poznamo iz iger kot je Max Payne, pa vam bo malce manj pomagal pri bolj oddaljenih sovražnikih, kar vzdržuje potrebo po pazljivem igranju.

Metal Gear Solide V: Ground Zeroes je igra, ki se lahko pohvali z izjemno igralnostjo in odlično grafiko, ki je na PS4 resnično navdušila. Kot že rečeno, pa bo kljub vsemu nagovorila zelo specifično igralsko občinstvo. Vsem tistim, ki niso nagnjeni k poglabljanju v stranske misije in iskanju skrivnosti, pa se bo zdela kratka in skopa. Kratkost igre ima namreč zelo jasen vzrok. Ground Zeroes bi sprva morala biti del Phantom Paina, a so pri Kojimi to poglavje zgodbe zaradi dolgotrajnega procesa izdelave celotne igre izdali kot samostojni del. Zato gre razumeti sentiment, da je igra sicer zelo dobra, a da bi bila še boljša, če ne bi bila tako omejenega obsega. Se pa kratkost pozna tudi na ceni, ki je nižja od siceršnjih video iger.

Igra Metal Gear Solid V: Ground Zeroes je dostopna za PS3, PS4, Xbox 360 in Xbox One.

Ocena: 7,8/10