Najpogosteje raka v ustih odkrije prav splošni zobozdravnik. Po podatkih kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v splošnih zobozdravstvenih ambulantah odkrijejo do 80 odstotkov patoloških sprememb ustne votline.

Ker samo dobro usposobljen zobozdravnik lahko značilno pripomore k ozaveščanju bolnikov o dejavnikih tveganja in prepozna zgodnje patološke spremembe, je odbor za zobozdravstvo zdravniške zbornice minulo soboto pripravil seminar, katerega namen je bil obnoviti znanje o ustnem raku. Udeležilo se ga je okrog 300 zobozdravnikov.

Kot so zapisali na zdravniški zbornici, je omenjeno izobraževanje pomemben mejnik z vidika začetka projekta pod motom Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje. Odbor za zobozdravstvo zdravniške zbornice projekt pripravlja v sodelovanju s kliničnim oddelkom za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana in Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike.

V okviru projekta bo več kot 250 zobozdravnikov v septembru opravljalo brezplačne preglede, namenjene preventivi in zgodnjemu odkrivanju sprememb v ustni votlini. "S tovrstno brezplačno akcijo podajamo pomembno sporočilo pacientom in javnosti, da se zobozdravniki zavedajo svojega poslanstva, da prevzemajo odločilno vlogo pri odkrivanju ustnega raka in želijo skrbeti za zdravje pacientov v partnerstvu z njimi," so sporočili iz zdravniške zbornice.

Karcinom ustne votline je najpogostejši maligni tumor glave in vratu. Za rakom ustne votline lahko zboli kdorkoli. Pogostejši je pri moških, starejših od 40 let, vse več študij in raziskav pa kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših ljudeh in pri ženskah.

V Sloveniji je rak ustne votline po pogostosti na šestem mestu - enako velja za ostale evropske države in ZDA - in predstavlja približno dva do tri odstotka vseh malignih tumorjev. V Sloveniji je bilo leta 2010 prijavljenih nekaj več kot sto na novo odkritih rakov ustne votline, medtem ko je letno novo odkritih rakov glave in vratu približno 400.