Glavni favorit za osvojitev zlate kolajne je Rusija, ki si tako zelo želi odmevnega dosežka po grenki izkušnji na zadnjih olimpijskih igrah. Udarna zvezdnika Aleksander Ovečkin in Jevgenij Malkin bosta naredila vse, da zadovoljita visoka pričakovanja ruske javnosti s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu. Ovečkin in Malkin sta bila v zmagovitem četrtfinalu proti Franciji (3:0) sploh prvič skupaj na ledu, potem ko je bil prvi pred tem nekoliko poškodovan, drugi pa je v Minsk prišel naknadno. Zanimivo, da ju selektor Oleg Znarok ni uvrstil v isti napad, Ovečkin pa je moral nazadnje iz preventivnih razlogov igrati z opornico, ki ga ni preveč motila pri drsanju. »Res je bilo malce nenavadno, a menim, da je v polfinalu ne bom več potreboval. Zdaj nisem želel ničesar tvegati, saj nisem bil stoodstotno pripravljen,« je rekel hokejist Washingtona Aleksander Ovečkin.

Aktualni svetovni prvaki Švedi bodo ruskim raketam skušali prekrižati smele načrte po zahtevni četrtfinalni bitki proti domači reprezentanci, ki so jo zlomili v zadnji tretjini. Belorusom je v uteho, da so na svojem prizorišču pustili hraber vtis, povrhu pa je država gostiteljica že podrla rekord po obiskanosti tekem. Prvenstvo si je doslej ogledalo občutno več kot pol milijona hokejskih privržencev. »Proti švedski velesili smo igrali napadalno. Zelo sem ponosen na fante. Verjamem, da bo hokej v Belorusiji odslej še boljši,« je rekel selektor domače vrste Glen Hanlon.

Dogajanje v Minsku pa ni povezano zgolj z boji na igrišču, saj se je vrvež preselil tudi v kongresni center. Predstavniki članic velike hokejske družine (Slovenijo družno zastopata Rakovec in Kontrec) so včeraj že drugi dan sestankovali in sklenili, da bo prvenstvo 2018 prvič potekalo na Danskem. Danci so bili zelo prepričljivi pri lobiranju, saj so protikandidatko Latvijo premagali kar s 95:12. Vse bolj jasno se izrisujeta tudi skupini v predtekmovanju za prihodnje svetovno prvenstvo elitnega razreda, ki bo čez leto dni na Češkem. Kot kaže, bo Slovenija nastanjena v Ostravi, kjer bo igrala proti ZDA, Slovaški, Norveški, Belorusiji in Danski. Zadnja dva tekmeca bodo risi dobili jutri. Dodajmo, da bo v naslednji zimi Maribor organiziral tretjeligaško prvenstvo do 18 let, medtem ko bo »dvajsetica« nastopila v Italiji, ženska vrsta pa v Španiji.

Polfinale, danes ob 13.45: Rusija – Švedska, ob 17.45: Finska – Češka. Finale bo jutri ob 20. uri, tekma za tretje mesto pa ob 17.45. mag