Z dogovorom na izredni seji je bil zadovoljen tudi direktor bolnišnice Janez Lavre. »Zame je najpomembneje, da bodo od ponedeljka naprej delali tako kot doslej, če bodo soglasja vrnili vsi, pa ta trenutek še ne vem,« je dejal Lavre. Soglasja za dežuranje je namreč umaknilo 29 oziroma slaba polovica vseh zdravnikov, ki so predvideni tudi za dežurstva v tej koroški bolnišnici.

Merili bodo obremenitve zdravnikov

Kot je še dejal Lavre, pa tega, kako bodo od 1. junija naprej obračunana in plačana dežurstva, še ne ve. »Plačilo bo znano šele po opravljenih meritvah in bodo v skladu s pravilnikom o zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva ter finančnimi možnostmi,« je pojasnil Lavre. In dodal, da bodo to lahko povedali šele v drugi polovici junija.

Sicer so v bolnišnici v tem mesecu, ko zdravniki niso dežurali čez polni delovni čas, opazili, da se je obseg dela zmanjšal za približno 20 odstotkov. Lavre se je zato opravičil vsem tistim, ki niso prišli na vrsto za kakšen že predviden operativni poseg. Kakor koli, na svetu zavoda so se vsi prisotni seznanili tudi z zahtevo ministrstva za zdravje, da morajo sami prihraniti 670.000 evrov, kolikor potrebujejo za izplačilo drugega obroka odprave plačnih nesorazmerij januarja prihodnje leto.

Če bodo vsi ti ukrepi zadoščali in uravnotežili poslovanje, potem drastično nižanje plač za vse zaposlene morda ne bo potrebno. Prav tako so v dogovoru s predstojniki oddelkov že doslej prihranili nekaj denarja pri zdravilih in zdravstvenem materialu, saj vse to naročajo veliko bolj premišljeno in se z dobavitelji tudi pogajajo za cene. Vodstvo bolnišnice sicer v letošnjem letu načrtuje skupno 38 milijonov evrov prihodkov in prav toliko odhodkov.