Ker so zaposleni v Termoelektrarni Trbovlje (TET) znova ostali brez zagotovil in pojasnil o prihodnosti elektrarne, ne želijo privoliti v odločbe o čakanju na delo doma. V torek in četrtek se bodo s krovnim sindikatom delavcev energetike Slovenije pričeli dogovarjati o nadaljnjih pritiskih, če bo usoda TET ostala negotova tudi v prihodnjih dneh. V tem primeru napovedujejo, da se bo celotni sindikat energetike prelevil v stavkovne odbore, aktivnosti pa bodo stopnjevali vse do najhujših oblik sindikalnega boja, je pojasnil Aleš Žagar, predsednik sindikata TET. Ali bodo odločbe o čakanju na delo doma vendarle prejeli, bo jasno v ponedeljek.

Med 174 zaposlenih je namreč včeraj znova stopil Blaž Košorok, generalni direktor Holdinga slovenske elektrarne, a tudi tokrat v rokah ni imel rožnatega scenarija. »Nismo dobili zagotovil, ali bomo 15. avgusta znova pričeli obratovati, saj je to odvisno od razmer na trgu, ki kažejo, da do zagona ne bo prišlo,« je odločitev, da ne sprejmejo odločb o čakanju na delo doma pojasnil Žagar. Dodal je, da sindikat o tem sicer ni podal mnenja, je pa odločbam nasprotoval svet delavcev, saj se bojijo, da bi se čakanje na delo doma nadaljevalo s tehnološkimi viški in izgubo zaposlitev.

Če prodaje ne bo, sledi črni scenarij

Izplačilo plač zaposlenim sicer do avgusta ni ogroženo, je pojasnil Franc Blaznek, direktor TET, saj pripravljajo vrsto ukrepov in iščejo rešitve za likvidnost družbe, ki pa je v nedogled ne bodo mogli zagotavljati. Gordijski vozel bi sicer presekal kupec, dokončno pa naj bi bila usoda elektrarne jasna po 15. avgustu, ko naj bi znova pričeli obratovati, kar je vedno manj verjetno. »Če do prodaje ne bo prišlo, bo treba poiskati sistemsko rešitev. Če se bo našla, delovanje TET v nekem obsegu ne bi smelo biti vprašljivo,« je o možnostih za obstoj TET povedal Blaznek.

Košorok ni skrival, da lahko TET vendarle doživi svoj konec. »Dejstvo je, da trg z električno energijo ne dopušča obratovanja TET, ker je cena energenta tu previsoka. Že samo v prvih dveh mesecih je izguba družbe znašala nekaj več kot milijon evrov,« je pojasnil prvi mož HSE, ki ravno zato ne verjame, da bodo TET avgusta znova obratoval. »Rožnatih scenarijev ne bo. Če prodaje ne bo, bo zagotovo sledil črni scenarij,« je bil jasen Košorok. Pri tem je nekako skušal opravičiti dveletno ceremonijo okoli prodaje TET, češ da je ponudbo ruskega vlagatelja Olega Burlakova treba preveriti z vseh zornih kotov, da ne bi bili kasneje deležni očitkov o prikriti državni pomoči. Po naših informacijah je namreč Burlakov za energetski objekt ponudil en evro, pet milijonov evrov pa za socialo. Košorok je pojasnil, da z ministrstvom za finance preverjajo, kako bi ponudbo pripravili, da ne bi izpadla kot državna pomoč, ampak pomoč regiji.

Preverjajo posle s podjetjem Prototip CC

V HSE bodo prihodnji teden zaključili tudi z vsemi notranjimi revizijami, ki jih je Košorok naročil za Premogovnik Velenje, TEŠ in TET. Ta se nanaša na posle med TET in trboveljskim podjetjem Prototip CC, ki je v TET opravljalo predvsem vzdrževalna dela, sodu pa naj bi po neuradnih informacijah izbili dno dve hkratni naročili v višini 300.000 evrov. V TET do rezultatov revizije ne bodo komentirali, Košorok pa je povedal le, da je družba v zadnjih desetih letih s Prototipom CC sklenila veliko poslov, ki so se od leta 2006 le še povečali. »Kolikor sem videl vmesna poročila, je stanje precej skrb zbujajoče,« je dejal Košorok in dodal, da so revizijo sicer razširili tudi na nekaj drugih poslov, najbolj domnevno sporni posli pa se nanašajo ravno na Prototip CC.