Eva Romih je magistrica, inženirka krajinske arhitekture, ki zaradi slabih priložnosti za delo v Sloveniji v zadnjem času vse bolj pogleduje tudi za priložnostmi v tujini. Kot odlična dijakinja in študentka je bila prejemnica Zoisove štipendije za nadarjene, po študiju na biotehniški fakulteti v Ljubljani pa je magistrski študij opravila na Švedskem. Že dalj časa išče službo v Sloveniji, večinoma se preživlja s projektnim delom, medtem ko si je deset mesecev delovnih izkušenj nabrala na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Vendar pa ima dobri dve leti delovne dobe premalo, da bi lahko opravljala strokovni izpit, ki ga potrebuje, če želi odpreti lastno podjetje.

Denis Štalekar je podiplomski študent grafične in interaktivne komunikacije, ki je svoje znanje nedavno nadgrajeval tudi na študijski izmenjavi na Češkem. Njegova strast so grafični in industrijski dizajn, nove tehnologije, predvsem na področju uporabne elektronike in mobilnih naprav, marketing in psihologija. Energično stopa v nove podjetniške izzive in ga ni strah garanja. Od Eve in Denisa nekaj leta mlajša Maruška Ozimek bo psihologinja z željo, da svoje znanje preizkusi in nadgrajuje kot kadrovica. Prepričana je, da so odlični kadroviki potrebni prav v vseh delovnih okoljih. Nekaj delovnih izkušenj je že dobila z občasnim delom v Drogi Kolinski, a zaposlena do sedaj še ni bila.

To so zgodbe le treh mladih od 200 študentov in diplomantov, ki so na sredinem festivalu Elevator pitch v pogovoru s predstavniki podjetij urili svoje predstavitve in si krepili socialno mrežo. »Opažam, da so mladi vedno bolje pripravljeni. Veseli me, da imajo že izkušnje iz mednarodnega okolja, kar kaže na to, da se Slovenci odpiramo, gremo ven iz svojih okvirov, da prinašamo izkušnje iz tujih okolij in da smo v razmišljanju bolj široki. Mi je pa po svoje hudo, saj imamo v Sloveniji v mladih izjemen potencial, imamo dobre šole in programe, vendar pa zaradi trenutne slabe kondicije gospodarstva dobro izobražen kader izgubljamo. To je nacionalna katastrofa. Izgubili bomo kar nekaj dobrih generacij,« je poudaril Marko Kostelec, direktor za razvoj in selekcijo kadrov v Halcomu.

»Pri morebitnih novih sodelavcih iščemo predvsem drugačnost, kar smo zapisali tudi v imenu našega podjetja. Pomembno nam je, da ima ta posameznik izjemno strast do tega, kar dela, in da tej strasti sledi tako dosledno, da s tem spremeni pot svojega življenja. Gre tako za strast v podjetništvu kot v športu, glasbenem ustvarjanju... Verjamemo namreč, da je strast edina gonilna sila,« je pojasnil Tine Slabe iz podjetja Different. »Danes sem srečal izjemne mlade ljudi in z vsaj polovico od teh, s katerimi sem imel kratek pogovor, bomo skušali izpeljati vsaj kakšen projekt. Naša ekipa ima sicer 12 sodelavcev, a ker smo prisotni v 16 državah, potrebujemo dodatno pomoč.«

Nad potencialom mladih je bila navdušena tudi Maruša Grah iz podjetja Bolha, ki je na hitre zmenke pripeljala še kadrovico in vodjo programerjev. »Končno se nekaj res premika v smeri povezovanja med podjetji in mladimi strokovnjaki.« Grahova je poudarila, da jo je razveselilo dejstvo, da večina mladih, ki je bila na predstavitvenem pogovoru pri njej, ve, kaj si v življenju želijo in kakšno zaposlitev si želijo. Je pa prepričana, da kljub krizi priložnosti za delo ni manj, kvečjemu jih je več, je pa res, da je treba v iskanje vložiti bistveno več energije in časa kot nekaj let nazaj in da ni nič slabega, če se mlad človek kali tudi z delom v tujini.