Na prvi tekmi drugega kvalifikacijskega turnirja skupine A so oslabljeni slovenski odbojkarji, ki so nastopili še brez Alena Pajenka (uradno naj bi manjkal zaradi družinskih obveznosti), premagali prireditelje letošnjega svetovnega prvenstva in peto reprezentanco na svetovni lestvici. Toda z dvema točkama si še niso zagotovili dodatnih kvalifikacij za nastop na EP 2015. V soboto, ob 16. uri, jih čaka še tekma z Makedonijo, v nedeljo, ob 19. uri pa še z Latvijo.

Slabe je namesto Pajenka med dvanajsterico igralcev, ki bodo igrali do konca turnirja, uvrstil Daneta Mijatoviča, v začetno postavo pa Uroša Pavloviča, ki je z Danijelom Konciljo tvoril blokerski par, ob njiju pa so tekmo proti Poljakom začeli še Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Mitja Gasparini in libero Jani Kovačič. Na drugi strani mreže so Poljaki v Ljubljano prišli brez Michala Kubiaka, ki ga je v začetni postavi zamenjal izkušeni Michal Winiarski, v dvanajsterici pa Mateusz Mika.

Kot kaže, je bil šok ob odsotnosti Pajenka za slovensko reprezentanco le prevelik, Slabe je do drugega tehničnega odmora izkoristil že oba polminutna odmora (pri 3:9 in 5:12). V igri slovenske izbrane vrste ni bilo prave zbranosti ne na sprejemu ne na bloku. Fabian Drzyzga je lepo razigral soigralce, ob zaostanku šestih točk pa je Slabe namesto Gasparinija v igro poslal Alena Šketa, kar tudi ni spremenilo poteka niza. Čeprav so se domači Poljakom dvakrat približali na tri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 19:22, so gostje izkoristili že prvo zaključno žogo.

Drugi niz je slovenska izbrana vrsta začela s postavo iz prvega, vendar veliko bolj odločno. Z dvojnim blokom Urnauta in Koncilje je Slovenija Poljakom pobegnila že za sedem točk (15:8), toda po drugem tehničnem odmoru so Poljaki na servis Bartosza Kureka dosegli kar šest točk zapored. Na 21. točki so Poljaki izid izenačili, v igro pa je prvič na tekmi vstopil Dejan Vinčić. Tudi po njegovi zaslugi je Slovenija prišla do dveh točk prednosti (23:21), a je sledila napaka Čebulja in novo izenačenje. Nato pa so gostje prišli do prve zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Prve niso izkoristili, zato pa je drugo Kurek.

Tudi tretji niz so Slabetovi izbranci začeli s postavo iz prvega. Po začetnem vodstvu s 3:0 so ob prvem tehničnem odmoru slovenski odbojkarji vodili z dvema točkama prednosti, vendar so Poljaki po blok-avtu povedli z 11:10 in 16:13, Slovenci pa so izenačili na 18. točki ter povedli z 22:21. Po nekaj težavah so le prišli do dveh zaključnih žog, a ju niso izkoristili. Ob drugi je Urnaut naredil prestop, vendar je nato slovenski kapetan svojo napako popravil in izkoristil četrto zaključno žogo.

Na krilih zmage v tretjem nizu so gostitelji začeli četrtega in po zaostanku treh točk (1:4) je Antiga že vzel prvi polminutni odmor. S četrtim blokom v četrtem nizu, še drugič je bil uspešen Pavlovič, in z asom Čebulja se je slovenska prednost povečala za štiri točke (12:8). Na 19. točki je sledilo novo izenačenje. Poljaki so nato povedli z 22:20, toda Slovenija je na servis Gregorja Ropreta dosegla štiri točke zapored. Poljaki so ubranili dve zaključni žogi, ne pa tudi tretje, kajti Gasparini in Čebulj sta bila nezaustavljiva.

O zmagovalcu maratonskega dvoboja, ki je trajal krepko čez dve uri in pol, je tako odločal "tie-break". Slovenci so z dvema točkama naskoka odšli na menjavo strani, z asom Tineta Urnauta pa so bili blizu zmage proti Poljski (11:8). Poljaki so še rešili tri zaključne žoge, ne pa tudi četrte, ki jo je uspešno zaključil Čebulj.