Vode jim nikoli ne zmanjka, pa tudi nihče od domačinov – vsaj tako trdijo Pintarjevi – zaradi slabše kakovosti ni zbolel. Z analizami kakovosti vode so seznanjeni in priznavajo, da večkrat na leto kroži obvestilo o nujnem prekuhavanju. A dodajo, da so imeli sosednji vodovodi – na primer Sv. Gregor – še slabše rezultate in jih nihče ne izpostavlja. »Če bi zdaj razpisali referendum, ali naj gremo na regionalni vodovod ali ostanemo pri tem, bi se večina vaščanov odločila, da ostanemo pri tem,« je prepričan Pintar, ki postavlja pod vprašaj kakovost vode iz regionalnega vodovoda. »Azbestne cevi in klorirana voda tudi niso najbolj zdrave, kajne?« pribije in doda, da je država dvolična. »Če bi šlo državi za vsakega državljana, bi morala zagotoviti in predpisati enake zakone za eno domačijo, tri hiše ali pa šeststo ljudi,« pravi o kriterijih za oceno kakovosti pitne vode.

Vaščani štirih vasi, ki spadajo pod dve občini (Sušje in Slatnik pod Ribnico, Vinica in Zapotok pod Sodražico), sicer letno plačujejo okoli 1100 evrov davka na vodo, večina pa se jih zaradi predvidenih višjih stroškov ne želi priklopiti na regionalni vodovod Sodražica-Ribnica-Kočevje. Direktor Hydrovoda Antun Gašparac pa opozarja, da je voda iz vaškega vodovoda Sušje zelo slabe kakovosti, kar potrjujejo vsakoletne analize, in da bi morali, če bi se občini v soglasju z vaščani odločili priklopiti vasi na regionalni vodovod, obnoviti celotno mrežo.

Vodo iz vodovoda Vintarjevec (občina Šmartno pri Litiji) uporablja 33 gospodinjstev, nihče pa se nad njo ne pritožuje niti ni bilo kakšnih zdravstvenih težav, je povedal Sašo Goršek, ki skrbi za vaški vodovod. Nekajkrat na leto prejmejo obvestilo o nujnem prekuhavanju vode, običajno takrat, ko delajo analize vzorcev, je povedala krajanka Anica Motoz in dodala, da doma vode ne prekuhavajo. »Zdravstvene težave imamo, ampak kdo ve, če ravno zaradi vode. Je pa res, da bolj kot vodo iz pipe pijemo sokove in ustekleničeno vodo,« je dodala Motozova. Spominja se, da so vodovod s samoprispevki gradili tudi njeni starši. Upravljanje vodovoda bo sicer prihodnje leto prevzelo javno komunalno podjetje, a bo to po njenem prineslo le višje položnice, ne pa tudi bolj kakovostne vode.

Podobno razmišlja tudi njen sokrajan Toni Pipan, ki se s tem, kakšna voda teče iz pipe, ne obremenjuje. »Ko so bili otroci še majhni, smo bili res bolj pozorni na prekuhavanje, zdaj pa jo prekuhavamo le še, kadar nas o tem obvestijo. Do zdaj pri hiši zaradi tega še nismo imeli kakšnih zdravstvenih težav,« je pojasnil Pipan. V tem, da bo njihov vodovod prevzelo javno komunalno podjetje, Goršek vidi birokracijo in željo po pobiranju vodarine, sama menjava upravljalca pa po njegovem ne bo rešila težav z vodo, ki jih krajani pravzaprav ne občutijo. »Lahko, da je v vodi bakterija, vendar smo je vajeni in očitno nanjo odporni. To vodo namreč uporabljamo že štirideset let, le da takrat še niso jemali vzorcev.«