Vsi novi someljeji, ki so morali opraviti 70 urni tečaj, so poleg diplome prejeli tudi prepoznavno značko društva, komplet delovnega pribora in srebrno someljejsko posodico za okušanje vina (tastevin). »Udeleženci tečaja so morali obdelati obsežno tematiko o slovenskih in pomembnejših svetovnih vinorodnih deželah, vinskih sortah, vinogradništvu, pridelavi vina, degustaciji, opisu in strežbi vina ter drugih alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Različne strokovne teme so nadgradila predavanja o primernem obnašanju in odnosu do gostov, kot posebnost tečaja pa velja omeniti možnost spoznavanja vloge, ki jo ima vino v slovenski zgodovini in kulturi nasploh«, je povedal Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenija, in dodal, da je tečaj na drugi stopnji doslej zaključilo 113 someljejev, 27 pa tretjo stopnjo.

Svečanost ob podelitvi diplom so nadgradili z imenitno didaktično večerjo, ki jo je posebej za to priložnost kreiral chef Janez Bratovž s svojo ekipo v restavraciji JB v Ljubljani. Začeli so s pozdravom iz kuhinje, ki so ga »začinili« s suho penino Bjana iz Goriških brd. Sledila je hobotnica na zelenjavno - ribji omaki z balzamičnim kisom, sipino merengo in krompirjem, kjer so okušali vitovsko grganjo 2011 s kraške kleti Vinarstvo Širca – Kodrič, ravioli polnjeni s skuto in pistacijo, mesno in smetanovo omako ter gosjimi jetri, kjer so ponudili pikolit 2009, pridelovalca Stojana Ščurka iz Plešivega v Brdih. K telečjemu priželjcu, zavitemu v svinjsko mrežico, pečenemu v senu z dodatkom telečje omake, kuhane smetane in kandiranim jabolkom, so predlagali rose 2013 s posestva Štokelj s Planine pri Ajdovščini (tam je doma tudi vinska kraljica), in renski rizling 2010, Dveri Pax s Poličkega vrha.

S tem pa slavja ob podelitvi diplom še ni bilo konec. Postregli so namreč še z dimljenim filejem bele ribe s sojo in medom, žafranovim pirejem, morsko omako in pak čojem, vinska karta pa je bila sestavljena iz sivega pinota 2013, Vinarstva Erzetič iz Višnjevika v Brdih, in sauvignona 2010 s podpisom Edija Simčiča iz Kozane. Za sladico pa je Janez Bratovž pripravil žepek z mandeljni in suhim sadjem v omaki črnega čaja, kar so slavljenci poplaknili s sladkim renskim rizlingom iz vinske kleti Šturm iz Bele krajine in pikolitom iz Vinske kleti Goriška brda.