Tomaž Praunseis, trboveljski rolkar, ki je v okviru dobrodelne akcije Sk8aj s srcem lani za štiri slovenske ogrožene družine prerolkal Slovenijo od madžarske meje do Piranskega zaliva, bo v soboto z rolko prevozil še Zasavje in zbiral sredstva za letovanje otrok iz zasavskih socialno ogroženih družin.

Akcija bo potekala v okviru festivala Rdeči revirji, Praunseis pa bo svojo zasavsko rolkarsko traso pričel ob 10. uri pred mladinskim centrom v Zagorju. Ustavili se bodo v rolkarskem parku pri zagorski občini, pot nadaljevali do parka v Hrastniku, predvidoma ob 16. uri pa bodo odrolkali proti Trbovljam, kjer se bo dogajanje nadaljevalo v rolkarskem parku Partizan. Praunseis v svojo družbo vabi tako rolkarje kot tudi tekače ali kolesarje, pomembno je le, da se združi čim več ljudi in zbere čim več sredstev za otroke, ki so potisnjeni v težke in nehumane razmere. »Tudi dogajanje na ulici lahko spreminja svet na bolje,« je prepričan Trboveljčan, ki poudarja, da šteje vsak evro, ki se mu bodo lahko ljudje odpovedali in s tem prispevali za vsaj nekaj brezskrbnih dni teh otrok na morju.

Po pogovoru z zasavskimi društvi prijateljev mladine so ugotovili, da največ sredstev primanjkuje ravno za letovanje otrok. Ker počitnice na morju otrokom veliko pomenijo, še posebno tistim, ki si jih skupaj s starši ne morejo privoščiti, odločitev, komu nameniti zbrana sredstva, ni bila težka, pravijo v ekipi Sk8aj s srcem.

Gre namreč za zgodbe, podobne naslednji: »Deček K. živi v tričlanski družini, z mamo in mlajšim bratcem, oče ne skrbi zanje. Mama je brez službe, tako da družina živi od socialne podpore in otroških dodatkov. Da pa bi bila stiska še hujša, je K. tudi precej bolehen. Prestal je kar nekaj operacij, tudi sedaj bi moral paziti na prehrano in način življenja. Le kako, le s čim? Stanovanje je majhno in vlažno, denarja za boljše ni. Preživeti vsaj nekaj dni na svežem zraku z dobro prehrano in brez vlažnih sten je z zdravstvenega stališča za dečka nujno potrebno. Z letovanjem na morju vsaj za deset dni pobegne pred stisko doma. Druži se z vrstniki, kakovostno preživlja prosti čas in spremeni okolje. Seveda mu mama tega ne more omogočiti, zato je nujno, da njemu in otrokom, ki so v podobni težki življenjski situaciji, omogočimo nekaj lepih in za zdravje nujno potrebnih dni. Ne smemo pozabiti, da so otroci naše bogastvo, naša prihodnost,« je eno od zgodb otrok, ki jim bodo namenili zbrana sredstva v akciji Sk8aj s srcem, opisala Lavra Izgoršek iz Društva prijateljev mladine Trbovlje.

Otrokom lahko vsaj nekaj dni na morju omogočijo tudi tisti, ki jih v soboto na rolkarskem dogodku ne bo, saj je zavod Vitkar, organizator festivala Rdeči revirji, ponudil možnost za zbiranje sredstev na njihovem tekočem računu, in sicer lahko donatorji prispevke vse do 15. junija nakažejo na TRR SI56 0204 5001 7235 248, kot namen nakazila pa pripišejo Donacija Sk8aj s srcem.

Dodatna sredstva bo Praunseis poskušal zbrati tudi s prodajo rolke, s katero bo prerolkal Zasavje. Dražba se bo pričela v soboto zvečer po koncu dogodka, izklicna cena zanjo pa bo 240 evrov, kolikor znašajo stroški za letovanje enega otroka. »Višja bo odkupna cena, več otrok bo na morju,« k sodelovanju na dražbi pozivajo v ekipi Sk8aj s srcem, ki se ji je pri zbiranju sredstev pridružilo tudi podjetje Proof s sončnimi očali, ki so edina na svetu izdelana iz zavrženih rolk iz kanadskega javorja. Izkupiček od prodaje očal bo prav tako romal v mošnjiček za zasavske otroke.