Na največjem svetovnem sejmu kuharskih knjig, ki se je včeraj končal v Pekingu, so slovenski avtorji poželi zavidanja vreden uspeh. Etnolog dr. Janez Bogataj je za monografijo Potice iz Slovenije, ki je izšla lansko leto pri založbi Rokus Klett, prejel prvo nagrado za najboljšo kuharsko knjigo vzhodne Evrope, antropolog dr. Božidar Jezernik pa se je okitil s prvo nagrado za knjigo Kava – čarobni napoj (Založba Modrijan, 2012) v kategoriji knjig o kavi.

Gourmand je mednarodna nagrada za najboljše kulinarične knjige – pravijo ji tudi kuharski oskar – ki jo je leta 1995 ustanovil Francoz Edouard Cointreau. Nagrado gourmand podeljujejo na različnih mednarodnih knjižnih sejmih – od Frankfurta, Pariza do Pekinga. »To je najvišje priznanje v svetu, zato se bo zdaj knjiga lažje prevajala v tuje jezike, če bo seveda založba to znala izkoristiti. Mnogi so se že v Pekingu čudili, kako to, da – glede na vsebino, kvaliteto, dizajn in drugo – še ni prevedena v noben tuj jezik,« je povedal Bogataj, ki smo ga zmotili v Frankfurtu, ravno ko se je vračal iz Kitajske.

Za Bogataja je to sicer že peti kuharski oskar, nazadnje ga je pred dvema letoma prejel za monografijo Mojstrovine s kranjsko klobaso. Tokrat nagrajena Bogatajeva monografija Potice iz Slovenije, ki je pravi slavospev tej priljubljeni sladici, predstavlja pot potice od najzgodnejših zapisov pa vse do danes. Obsežnemu opisu zgodovinskega razvoja sledi predstavitev 28 receptov za pripravo sladkih in 12 receptov za pripravo slanih potic; recepte je avtor vrsto let zbiral v vseh slovenskih regijah. Antropolog Jezernik pa v delu Kava – čarobni napoj opisuje zmagoviti pohod kave na vse celine sveta – od Jemna in Etiopije prek osmanskega cesarstva, Balkana, zahodne Evrope in Brazilije do sodobne proizvodnje in porabe, kjer sta pomembna igralca Vietnam in ameriški Starbucks. Knjiga prinaša tudi zgodbe o številnih zanimivih osebnostih, ki so bili njeni odvisniki. Poleg Bogataja in Jezerška je na sejmu v Pekingu drugo nagrado v kategoriji morskih jedi prejel tudi Klemen Košir za knjigo Fao 37.2.1 – divji Jadran, Gorenjski tisk iz Kranja pa je zasedel drugo mesto v kategoriji najboljšega kulinaričnega tiska. val