Nekdanji direktor Zdravstvenega doma (ZD) Vrhnika Emil Židan, ki je s svojim nekdanjim delodajalcem decembra lani sklenil sodno poravnavo za dolg v višini 160.000 evrov, je to očitno storil s figo v žepu. Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč konec aprila razpisalo odredbo o prodaji njegove nepremičnine, ki je bila na mediaciji zastavljena, če do novembra zdravstvenemu domu ne bi poravnal omenjenega zneska.

A kot je razvidno iz odredbe sodišča, Židana terjajo še drugi upniki, tako da je vprašanje, kdaj bo – če sploh bo – vrhniški zdravstveni dom prišel na vrsto za poplačilo dolga. Med večjimi upniki so banka Unicredit, ki ji Židan dolguje okoli 125.000 evrov, ter dve fizični osebi – ena naj bi bila njegova sestra – ki jima skupaj dolguje 243.000 evrov. Nekaj tisoč evrov dolguje še odvetnikom, banki NLB, Zavarovalnici Triglav in javnemu podjetju VO-KA. Pomenljiv je podatek, da se bo 16. septembra na javni dražbi njegova nepremičnina v Sostrem prodajala za dobrih 270.000 evrov. A ker je v praksi zelo malo verjetno, da se bo stanovanjski objekt s prizidkom in stavbnim zemljiščem prodal že v prvo, lahko sklepamo, da bo iz tega denarja poplačan kvečjemu prvi upnik na seznamu – njegova sestra.

Bo zdravstveni dom izvisel?

Stojan Jakin, župan občine Vrhnika, meni, da bo v tej zgodbi zdravstveni dom izvisel. »Židan ima sicer čas do novembra, da poravna dolg do zdravstvenega doma, a ne verjamem, da bo to storil. On nas je prinesel naokrog. Ko je bila sklenjena sodna poravnava, se je naša plomba umaknila z njegovih nepremičnin, zato jih zdaj ne moremo prodajati, saj z njim formalno nismo v sporu. Šele novembra bomo postali upniki, a kot zdaj vemo, je seznam upnikov kar dolg,« ni nič kaj optimističen Jakin, ki pravi, da ima Židan pod hipoteko še eno nepremičnino v Trnovem, a so tudi nanjo vpisani vsi omenjeni upniki.

Židanov naslednik, zdajšnji direktor ZD Vrhnika Tomaž Glažar, pravi, da med mediacijo niso vedeli, da je Židan dolžan denar vsevprek. Sicer, poudarja, se z njim ne bi poravnali na tak način – in v zameno za obljubo, da bo dolg poravnal v roku enega leta, mu ne bi dali odpustka v višini 25.000 evrov, kolikor so znašale obresti od glavnice.

»Formalnopravno trenutno ne moremo nič, bomo pa uporabili vsa pravna sredstva, da se do novembra prvih dveh upnikov ne bo poplačalo, saj sta po naših informacijah denar že dobila. Prav tako dolg do banke Unicredit ni več tolikšen, kot je naveden v sodni odredbi, saj je del kredita že poravnal. Če bomo zdržali do novembra, se bodo sprožile hipoteke še na drugih nepremičninah – zemljiščih, usedli pa se bomo tudi na vse njegovo premično premoženje,« žarek upanja še vedno goji Glažar, ki je misel nehote sklenil z rimo: »Če nič drugega, bo prišlo vsaj do zadoščenja, saj bo ostal brez vsega premoženja.«

V pričakovanju sodbe zaradi domnevne korupcije

Emil Židan je bil pred dvema letoma in pol odstavljen z mesta direktorja ZD Vrhnika, potem ko je prišlo na dan, da je leta 2009 iz malhe javnega zavoda na lastno pest potegnil 160.000 evrov in jih »posodil« gradbenemu podjetju Eurogradnje. To je propadlo, brez da bi vrnilo dolg, Židan pa je dolg prevzel na svoja pleča. Lanskega decembra je bila s pomočjo mediacije sklenjena sodna poravnava.

Poleg odškodninskega zahtevka je tožilstvo zoper Židana avgusta lani na podlagi kazenske ovadbe policije vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Glavna obravnava je bila pred enim mesecem, na razsodbo pa se še čaka. Pred tem je komisija za preprečevanje korupcije že ugotovila, da je Židan s kreditiranjem podjetja Eurogradnje svojo funkcijo v javnem sektorju podredil zasebnemu interesu in si s tem pridobil veliko premoženjsko korist.