Ministrstvo je zdaj objavilo razpis za oddajo opremljenega dela pristav (gostinski del in pet apartmajev) v najem za pet let. Ponudbi, ki so jih na ministrstvu odprli včeraj, sta oddali dve lokalni podjetji, Elgo-Nova iz Cerknice in Turk M & Z iz Starega trga pri Ložu. Komisija bo najboljšega ponudnika izbrala do 4. junija, pogodba z njim pa naj bi bila sklenjena še pred koncem junija. Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo do takrat pridobili tudi uporabno dovoljenje, najemnik pa bo moral dejavnosti začeti izvajati najkasneje v 30 dneh od izročitve uporabnega dovoljenja. Letošnja sezona naj tako vendarle ne bi bila v celoti izgubljena.

Janez Komidar, župan občine Loška dolina, v kateri stoji grad, nam je dejal, da je ne le država, temveč predvsem občina pri tem biseru zadnja leta, ko so pristave ostajale prazne, veliko izgubljala. Zato si z novim najemnikom želi dobrega sodelovanja, da bi skupaj pripeljali in z različnimi programi zadržali čim več obiskovalcev, na ta račun pa bi se tudi za domačine odprla nova delovna mesta.

Iz razpisa je razvidno, da tudi ministrstvo od najemnika zahteva, da bo poleg kakovostne gostinsko-nastanitvene dejavnosti občasno zagotavljal tudi lasten kulturni, izobraževalni, etnološki in družabni program, primeren lokaciji in ambientu, in tako promoviral kulturni spomenik državnega pomena, ki ga sestavljajo grad, ki ga upravlja Narodni muzej Slovenije, ter pristave in park.