Uršula Cetinski, direktorica in umetniška vodja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), v katerem je vzklil gledališki festival Prelet, se spominja, da je prireditev pred osmimi leti zrasla na skromnih ambicijah, da bi občinstvu ob koncu sezone ponudili nekakšen pregled dogajanja, nato pa se je ohranila pri življenju in se iz leta v leto programsko dopolnjevala. Še bolj se je razrasla v zadnjem triletju, ko moči združuje z Gledališčem Glej. Slednje bo v letošnji program prispevalo šest predstav iz lastne produkcije, ker pa je to gledališče, kot je pojasnil njegov umetniški vodja Marko Bratuš, v zadnjem letu precej usmerjeno v tujino, bo k nam pripeljalo še Mostarski teater mladih, ki bo pred slovensko publiko uprizoril predstavo Sedem vzdihov. Nasploh bo festival, ki se začenja nocoj in se bo končal čez teden dni, zanimiv tudi za mednarodno javnost, saj bo večina predstav opremljenih z angleškimi nadnapisi.

Ob nesvobodnem ustvarjanju

Rdeča nit letošnjega Preleta je prevajanje pesniškega jezika v gledališki izraz, zaradi česar se je festival povezal z generalno skupščino mednarodne mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje (ICORN), ki v teh dneh poteka v Ljubljani. Zato se bo festival v veliki meri napajal iz teme svobode oziroma nesvobode ustvarjanja. »Ob snovanju programa smo ugotovili, da je tema iskanja svobode vpisana v temelje našega gledališča, hkrati pa ostaja naša usmeritev,« pravi Uršula Cetinski.

Predstava Pekel je prazen v režiji Marka Mlačnika, enkraten gledališki dogodek, ki bo na odru SMG pognal festivalsko dogajanje, je bila ustvarjena prav za to priložnost. Besedilo je namreč nastalo na podlagi poezije in proze avtorjev, vključenih v mrežo ICORN, kombinirano pa je še s teksti drugih evropskih literatov. Podobno je poeziji v gledališče oziroma na ulico vrata odprl letošnji rezident Gledališča Glej Jaša Koceli. Uprizoritev Na most, ki bo jutri premierno odigrana na Šuštarskem mostu, je namreč ustvaril v sodelovanju z mladimi domačimi in tujimi pesniki. V uri pred predstavo pa bo osem poetov iz šestih držav na ladjici, ki se bo ustavljala na različnih lokacijah med Mesarskim in Šuštarskim mostom, pod naslovom Pesniški po(e)tep po Ljubljanici nastopilo v svojih in posvojenih jezikih.

V SMG med desetimi lastnimi predstavami izpostavljajo še predpremiero praizvedbe teksta Drage Potočnjak Srce na dlani, pod katero se kot režiser podpisuje Mare Bulc. Predstava na precej nevsakdanji način obravnava temo presaditve organov, saj sloni na osebnih zgodbah različnih akterjev v verigi darovanja organov.

Z odrov pod krošnje

Spremljevalni program tokrat prinaša nekaj novosti, kot denimo pogovore z ustvarjalci v klubu Daktari, kjer bodo potekala tudi večerna druženja. Del bolj sproščenega dogajanja bo še v Knjižnici pod krošnjami.

Na sporedu bo tudi delavnica dramskega pisanja z ameriškim dramatikom Normanom Allenom, ki se bo prav tako nagibala k dvojici svoboda – nesvoboda. Lutkovno gledališče Ljubljana bo jutri prizorišče predavanja Ragipa Zarakoluja, pisatelja, ki bo spregovoril o dolgoletnem boju za svobodo izražanja v Turčiji. Zamuditi pa ne gre tudi srečanja Vzhodnoevropske mreže uprizoritvenih umetnosti EEPAP in predstavitve filmov, nastalih na delavnici Richarda Foremana.